Nederland sluit alle horeca en verplicht mondmaskers

Alle Nederlandse cafés en restaurants moeten de deuren sluiten. Afhalen kan nog wel, ook in coffeeshops. Alcohol wordt verboden na 20 uur. Mondmaskers worden verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. De maatregelen gaan in vanaf woensdag en duren al zeker een maand.

‘We gaan naar een gedeeltelijke lockdown’, begon premier Mark Rutte dinsdag zijn persconferentie. ‘We willen dit niet meer op dezelfde manier, maar uitgestelde zorg door corona leidt tot gezondheidsschade en persoonlijk leed.’

Daarom besloot de Nederlandse regering over te gaan tot ‘maatregelen die de sociale contacten zoveel mogelijk verminderen’. De cafés en restaurants sluiten allemaal de deuren. Na 20 uur wordt de verkoop van alcohol verboden en in de openbare ruimte mag vanaf dan ook geen alcohol gedronken worden.

Mondmaskers

Mondmaskers worden verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar als ze zich verplaatsen in openbare ruimtes, ook in scholen. Dat moet wel nog juridisch vastgelegd worden, maar het is nu al een dringend advies.

Er ging aan die mondmaskerplicht een lange discussie vooraf. ‘We willen die nu volledig de kop indrukken’, zei Rutten. Voor- en tegenstanders gingen wekenlang in het openbaar met elkaar in de clinch over het nu van mondmaskers. ‘Ze doen tenminste iets en daarom verplichten we ze nu’, klonk het bij de Nederlandse premier.

Sporten maximaal met vier

In huis mogen gezinnen maar maximaal drie mensen per dag ontvangen, in alle andere binnenruimtes mogen maximaal 30 mensen tegelijk aanwezig zijn. Buiten mogen mensen ook maximaal in groepjes van vier samenkomen.

Jongeren tot 18 jaar mogen blijven sporten in team, maar competities worden stilgelegd. Voor volwassenen geldt in elke omstandigheid dat sporten alleen of met maximaal vier kan, zoals hardlopen.

Alle evenementen worden verboden, van openluchtbarbecues tot concerten. Musea en pretparken mogen openblijven en markten kunnen blijven doorgaan, maar met afstand.

Winkels

Winkels moeten sluiten om 20 uur ten laatste en winkelkarren moeten constant ontsmet worden. Als winkels zich niet houden aan de regels of als het te druk wordt, kunnen ze meteen gesloten worden.

Thuiswerk wordt ten sterkste aangeraden en strenger gecontroleerd. Reizen is niet verboden, maar Rutte drong erop aan om ‘zeker niet op reis te gaan naar landen in een oranje of rode zone’. België is dinsdagavond oranje zone geworden voor Nederlanders.

Volledige lockdown op komst?

‘Als dit na een maand nog niet genoeg blijkt te zijn, is een volledige lockdown de enige optie’, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge achteraf. Dinsdag werden er 7.393 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Nederland. Dat zijn er 549 meer dan maandag.

Nederland werkt ook aan een ‘routekaart’, zoals de barometer bij ons, met niveaus van besmetting en maatregelen die daarbij horen. Onze barometer komt er vrijdag aan, samen met nieuwe maatregelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20