Franse topclub Lyon eist 117 miljoen euro compensatie voor gemiste Europese kwalificatie

De Franse voetbalclub Olympique Lyonnais eist een schadevergoeding van 117,1 miljoen euro om de geleden verliezen van de afgebroken competitie te recupereren. Dat heeft Jean-Michel Aulas, voorzitter van de club, tegenover de krant Le Parisien gezegd. Er lijken echter weinig kansen dat de klacht resultaten zal opleveren.

De uitbraak van de coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat de Franse voetbalcompetitie eind april werd stilgelegd. Die beslissing heeft er volgens Aulas echter toe geleid dat de club geen eerlijke kans heeft gekregen om zich alsnog voor de lucratieve Europese competities te kwalificeren. Op basis daarvan heeft Olympique Lyonnais volgens de voorzitter recht op financiële compensaties.

Zevende

Toen de Ligue de Football Professionnel (LFP) eind april besliste de competitie af te breken, stond Olympique Lyonnais in het klassement van de hoogste Franse voetbalklasse op een zevende plaats. Met die positie kwam de club niet in aanmerking voor een selectie voor de Champions League of Europa League.

‘Wij zijn echter van mening dat de Ligue met ongepaste haast actie heeft ondernomen door de competitie stil te leggen,’ benadrukt Aulas. ‘Door die beslissing is Olympique Lyonnais het vooruitzicht op mogelijke miljoenen euro inkomsten uit een Europese competitie ontnomen.’

‘Er waren op dat ogenblik nog dertig punten te verdienen,’ betoogde Aulas. ‘Olympique Lyon had dan ook nog alle mogelijkheden om zijn rangschikking te verbeteren en zich voor Europees voetbal te kwalificeren.’

Televisierechten

Volgens Le Parisien heeft het initiatief van Aulas echter geen enkele kans op succes. De demarche van Olympique Lyon heeft volgens de krant echter wel tot verontwaardigde reacties geleid bij andere topclubs uit de Franse competitie. De compensatie zou immers moeten worden betaald uit het pakket televisierechten dat de Ligue ontvangt en onder de clubs moet verdelen.

Aulas heeft steeds uitgesproken kritiek gehad op de beslissing van de Ligue om het voorbije seizoen te schrappen. ‘Er is daarbij met overdreven haast gehandeld,’ betoogde hij. Aulas verwees daarbij naar de andere grote Europese voetbalcompetities. Nadat ze hun competitie aanvankelijk hadden opgeschort, hadden de Premier League, La Liga, de Bundesliga en Serie A immers uiteindelijk beslist om het seizoen alsnog af te werken.’

Olympique Lyonnais deed in mei zelfs een beroep op de Franse president Emmanuel Macron om de invoering van het algemene verbod op sportevenementen van de regering te herzien. De Franse regering ging op het pleidooi van de club echter niet in.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20