Coronacrisis kost Europese voetbalclubs 4 miljard euro inkomsten

De voetbalclubs uit de belangrijkste Europese competities zullen door de impact van de coronacrisis eind volgend seizoen een gecombineerd omzetverlies van 4 miljard euro moeten melden. Dat zegt een analyse van de European Club Association (ECA), gebaseerd op gegevens van de competities in Engeland, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk, Turkije, Nederland, Portugal, Schotland en Polen.

De onderzoekers zeggen dat de coronacrisis een grote financiële impact zal hebben op de eliteclubs over het hele continent. Ze waarschuwen tevens dat de verliezen pas volgend seizoen een piek zullen bereiken, ook al wordt een volledige kalender afgewerkt.

Oorspronkelijk werd voor de Europese topcompetities dit seizoen een gezamenlijke omzet van 22 miljard euro in het vooruitzicht gesteld. Volgend seizoen zou dat bedrag nog verder tot 23,1 miljard euro oplopen.

In die cijfers is geen rekening gehouden met inkomsten uit de transfers van spelers. Onder invloed van de coronacrisis zijn die verwachtingen nu tot respectievelijk 20,4 miljard euro en 20,7 miljard euro herleid.

Ticketverkoop

‘Alle traditionele inkomstenstromen – inclusief uitzendrechten en sponsorgelden – zullen door de pandemie worden beïnvloed,’ zeggen de onderzoekers. ‘De rechtstreekse inkomsten in de stadions zullen echter de zwaarste klappen moeten verwerken’

‘Dat kan een bijzonder grote tegenslag vormen voor clubs uit kleinere competities, die immers vaak in grotere mate van de ticketverkoop en de consumptie in de stadions afhankelijk zijn.’

De ticketverkoop zou dit seizoen ongeveer 2,5 miljard euro opleveren. Dat is 14 procent lager dan vorig seizoen. Volgend seizoen zou een verdere daling tot 1,9 miljard euro moeten worden verwacht.

‘De coronacrisis betekent financieel voor de Europese voetbalclubs een seismische schok, ook al zijn de meeste competities inmiddels weer op gang,’ benadrukt Charlie Marshall, algemeen directeur van de European Club Association.

‘De financiële impact houdt niet op wanneer de wedstrijden opnieuw op gang worden geblazen. Ook volgend seizoen zullen de clubs met problemen worden geconfronteerd. Er moeten dan ook inspanningen worden gedaan om op termijn de voetbalsector een meer duurzame structuur te bezorgen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20