Transferwaarde Europese profvoetballers dreigt met 10 miljard euro te dalen

De totale transferwaarde van spelers in de belangrijkste competities van het Europese betaalde voetbal zou mogelijk met 10 miljard euro naar beneden kunnen gaan. De sport lijdt immers zwaar onder de maatregelen die tegen de verspreiding van het coronavirus werden geïmplementeerd.

Dat blijkt uit een analyse van consulent KPMG over de toestand in tien Europese competities. Gekeken werd naar Engeland (Premier League en Championship), Duitsland, Italië, Spanje, België, Nederland, Frankrijk, Portugal en Turkije.

Budgetten

‘De uitbraak van het coronavirus heeft de voetbalcompetities in Europa abrupt afgebroken,’ benadrukt de consulent. ‘Dat heeft een zware impact gehad op de inkomsten van de Europese voetbalclubs. Er mag dan ook verwacht worden dat die situatie zich ook op de transfermarkt zal laten voelen. De clubs zullen immers hun budgetten voor de aankoop van nieuwe spelers naar beneden moeten bijstellen.’

‘In Engeland, Duitsland, Italië en Spanje willen de voetbalbonden de lopende competitie verder afwerken,’ aldus nog het rapport. ‘Dat zou hen immers toelaten de contractuele verplichtingen van hun lucratieve televisiecontracten in te vullen.’

‘Op die manier zouden ze een zwaardere financiële klap gedeeltelijk kunnen opvangen. Indien de competities in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje niet kunnen worden voltooid, dreigt een verlies van 4 miljard euro.’ In Frankrijk is de competitie al stopgezet.

‘Deze competities zijn ook de belangrijkste pijlers van de Europese transfermarkt,’ zegt de consulent nog. De competities die in het onderzoek werden opgenomen, tellen in totaal 4.183 spelers. 

Indien de budgetten door het vroegtijdig afsluiten van de competities zouden worden beperkt, dreigt het transfervolume volgens KPMG met bijna 10 miljard euro te kunnen dalen. Dat komt overeen met een inlevering van 26,5 procent. Indien er toch nog een gedeeltelijke oplossing gevonden zou kunnen worden, zou het verlies tot 6,6 miljard euro – 17,7 procent – beperkt kunnen blijven.

Creatief

KPMG merkt op dat ook in de nieuwe ramingen Kylian Mbappe en Neymar da Silva, beiden spelend voor Paris Saint-Germain, de meest dure spelers van Europa blijven. Anderzijds blijkt dat nog slechts acht spelers een waarde van 100 miljoen euro zouden kunnen behouden indien er dit seizoen niet meer wordt gespeeld. Voor de uitbraak van de coronacrisis telde Europa vijftien voetballers met een geschatte waarde van meer dan 100 miljoen euro.

‘Het gebrek aan middelen kan de clubs wel tot een grotere creativiteit drijven,’ zeggen de onderzoekers nog. ‘De financiële beperkingen zullen wellicht zowel het aantal transacties als de transferbedragen verlagen. Daarentegen mag verwacht worden dat meer clubs zullen overgaan tot het ruilen of huren van spelers.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20