Belgisch voetbal maakt kruis over hervatting competitie

De Nationale Veiligheidsraad verbiedt professionele sportwedstrijden tot 31 juli. Daarmee lijkt de stopzetting van het Belgische voetbalseizoen definitief.

België was begin april het eerste land in Europa dat aangaf de voetbalcompetitie te willen stilleggen. De raad van bestuur van de Pro League kondigde toen aan voorstander te zijn van zo’n stopzetting en dat als advies voor te leggen aan de algemene vergadering van 24 profclubs.

Die vergadering heeft nog altijd niet plaatsgevonden, en is nu gepland voor 15 mei. De Pro League zegt de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad te zullen respecteren en dat ‘mee te nemen’ in de voorbereiding op de vergadering van 15 mei, maar blijft op de vlakte over de concrete gevolgen.

Mehdi Bayat, de voorzitter van de Belgische voetbalbond KBVB en topman van Sporting Charleroi, bevestigde evenwel dat de beslissing in de praktijk neerkomt op het einde van het Belgische voetbalseizoen 2019-2020, dat volgens het reglement op 30 juni afloopt. ‘Je moet realistisch zijn. Je moet denken aan de gezondheid van de spelers en de moeilijkheid om groepstrainingen te organiseren. De regering heeft de goede beslissing genomen’, verklaarde Bayat bij de RTBF.

Nog veel vraagtekens

Dat betekent echter niet dat alle heikele kwesties van de baan zijn. Zo kan de algemene vergadering van de Pro League beslissen om de bekerfinale Antwerp – Club Brugge wel nog te laten doorgaan. Dat zou dan op 1 of 2 augustus moeten plaatsvinden, want de regels van de Europese bond Uefa schrijven voor dat alle competities op 3 augustus beëindigd moeten zijn. De vergadering van 15 mei zal ook definitief de kampioen (volgens de laatste stand wordt dat Club Brugge), de Europese plaatsen en de degradatieplaatsen moeten aanduiden.

Het onvermijdelijke einde van het Belgische voetbalseizoen komt er in de periode dat elders in Europa, zoals in Duitsland, overwogen wordt om de competitie toch nog te hervatten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20