Deel van Engelse Premier League mogelijk gratis op YouTube

Mogelijk kan het vervolg van de lopende Engelse voetbalcompetitie gedeeltelijk gratis op platformen van het videokanaal YouTube worden bekeken. De Engelse Premier League, de organisator van de topdivisie van het Engelse betaalde voetbal, voert daarover onderhandelingen met de mediabedrijven Sky en BT Group.

Mogelijk zal het resterend deel van de competitie – 92 wedstrijden – onder invloed van de corona-pandemie achter gesloten deuren moeten worden gespeeld. In dat geval zou een gedeelte van die wedstrijden gratis aan het brede publiek kunnen worden aangeboden.

Project Restart

De Premier League wil ook de resterende wedstrijden van de lopende competitie spelen. Anders dreigt een bedrag van 762 miljoen pond uitzendrechten te moeten worden terugbetaald. Voor de uitzending van 47 wedstrijden was eerder al met Sky of BT Sport een contract gesloten.

De resterende 45 ontmoetingen zouden worden verdeeld Sky, BT Sport en Amazon, dat eveneens rechtenhouder is, maar normaal voor dit seizoen geen wedstrijden meer had voorzien. Sky en BT Sport zouden echter een gedeelte van dat resterende pakket op hun respectieve YouTube-platformen gratis ter beschikking stellen.

‘Het is nog niet duidelijk hoeveel wedstrijden op YouTube zouden worden getoond,’ zeggen waarnemers. ‘De definitieve beslissing zal wellicht in samenspraak met de Britse regering worden genomen.’

Oliver Dowden, Brits minister van cultuur, benadrukte eerder al tegenover een parlementscommissie dat de Premier League gratis wedstrijden overwoog indien het lopende seizoen zou worden hernomen. De plannen – die de naam Project Restart meekregen – worden door de Britse regering gezien als een middel om het moreel van de bevolking opnieuw te versterken. Niet alle voetballiefhebbers hebben echter een abonnement op een betalend sportkanaal.

Degradatie?

Tot nu toe zijn slechts twee wedstrijden van de Premier League gratis op televisie getoond. Bij de opening van het seizoen zes jaar geleden kon het Engelse publiek bij Sky zonder betaling de wedstrijd tussen Manchester United en Swansea bekijken. Tegelijkertijd bood ook BT Sport de wedstrijd tussen Crystal Palace en Arsenal gratis aan.

Gratis voetbal op de openbare omroep zou ook dit keer uitgesloten blijven. Wel zou de BBC mogelijk een uitgebreider programma met samenvattingen kunnen aanbieden.

De Premier League moest de competitie midden maart onderbreken. Gehoopt wordt de tweede week van juni opnieuw te kunnen starten. De competitie zou daardoor begin augustus kunnen afronden.

Er zijn plannen om dit seizoen geen teams te laten degraderen. Sky en BT Sport lijken daar echter niet mee opgezet. Dit zou immers de spanning uit een belangrijk deel van de wedstrijden wegnemen.

YouTube heeft al eerder te kennen gegeven interesse te hebben in de live streaming van meer sportevenementen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20