Premier League wil voetbalcompetitie hervatten: indien nodig in geïsoleerde kampen

De UEFA heeft haar 55 ledenbonden uitgenodigd voor een videoconferentie die woensdagmiddag moet plaatsvinden. Op de agenda slechts één onderwerp: kan de Europese voetbaleconomie dit seizoen nog worden gered?

De UEFA had in dat verband twee weken geleden al twee werkgroepen opgericht. Zij zullen hun conclusies dinsdag openbaar maken.

Aleksander Čeferin, de Sloveen die in 2016 Michel Platini opvolgde als voorzitter van de UEFA, heeft onlangs in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica drie opties besproken, afhankelijk van of zo’n hervatting in mei, juni of eind juni kan plaatsvinden. 

Indien een hervatting binnen voormeld tijdsbestek onmogelijk blijkt, zou hij het slot van de competitie begin volgend seizoen willen laten afwerken. De start van volgend seizoen zou dan naar een latere datum worden opgeschoven.

Er hangt dus blijkbaar evenveel onzekerheid over de kalender als over de financiële gezondheid van steeds meer clubs en competities. Maar sommige clubs willen het seizoen koste wat het kost beëindigen.

Geïsoleerde kampen

Het meest opgemerkte voorstel komt – hoe kan het anders – uit de Engelse Premier League. Daar zijn plannen in de maak om het seizoen in juni en juli af te werken, indien nodig in speciaal daarvoor opgerichte geïsoleerde kampen, schrijft de krant The Independent. Is de afwerking van de competitie achter gesloten deuren de meest haalbare optie, dan ligt er dus ook nog een plan op tafel voor een nog extremere oplossing.

De Premier League is als de dood voor schadeclaims van de tv-stations die de rechten op de competitie hebben. Die rechten brengen de clubs vandaag nog 2 miljard euro per jaar op. 

Britse regering is vragende partij

De plannen zouden gepaard gaan met wijdverbreide tests op het coronavirus, waarna spelers en personeel van Premier League clubs, die negatief testen, zouden worden ondergebracht in hotels, weg van hun gezinnen. Die hotels moeten dan voldoen aan de quarantainevoorwaarden. Enkel op die manier kan men het risico op besmetting in die mate reduceren dat de competitie niet nogmaals moet worden stilgelegd. Ook sportcommentators, cameramannen en officials zouden – na te zijn getest – in dezelfde hotels worden ondergebracht.

Volgens dezelfde krant zou zelfs de Britse regering vragende partij zijn om de resterende 92 wedstrijden te laten doorgaan en uit te zenden. Op die manier zou de bevolking bezig worden houden tijdens de periode van gedwongen ’social distancing’.

De New York Times weet tenslotte dat de FIFA ondertussen is begonnen met de oprichting van een noodfonds. De wereldvoetbalbond zit op een oorlogskas van 2,46 miljard

Meer