Vlaming heeft 24.592 euro veil voor nieuwe wagen

Een nieuwe wagen mag volgens de gemiddelde Vlaming bijna 25.000 euro kosten. Opvallend is dat een kwart hybride wagens overweegt, maar daarvoor betaalt u meer dan 25.000 euro.

De cijfers komen uit een rapport van iVox, op vraag van verzekeringsspecialist Hillewaere. Naar aanleiding van het autosalon peilden die naar de voorkeuren van de Vlaming.

Voor een nieuwe wagen wil u dus gemiddeld 24.592 euro uitgeven. Dat bedrag ligt in het verlengde van wat u over had voor de wagen die u reeds heeft. Volgens Hillewaere blijft de auto ook zo goed als onvervangbaar.

Driekwart kan niet zonder wagen

Driekwart van de Vlamingen zegt namelijk niet zonder wagen te kunnen. In de leeftijdscategorie 35-54 ligt dat aantal nog hoger. Acht op de tien wil daarbij niet zonder auto. De reden is eenvoudig: cruciale verplaatsingen zijn niet haalbaar met het huidige openbaar vervoeraanbod.

Wie jonger is dan 35 jaar, laat ecologische afwegingen zwaarder meespelen in de keuze van een wagen. Een kwart van de Vlamingen wil een hybride wagen. 1 op 6 wil een volledig elektrische. 36,6 procent wil een benzine, slechts 7,6 procent kiest bij een volledig nieuwe wagen nog voor diesel.

De keuze voor hybride kan ecologisch en financieel zijn. Toch merkt Hillewaere op dat het gemiddelde budget niet volstaat voor een hybridewagen. Volgens gespecialiseerde blog egear was de goedkoopste hybride wagen op de markt vorig jaar een Toyota Yaris. Nieuwprijs: 20.610 euro. De volgende in het rijtje ‘goedkoopste’ is een Hyundai IONIQ Hybrid. Die kost u al 25.749 euro.

Een nieuwe wagen wordt trouwens volop omnium verzekerd. 70 procent kiest voor een full-omnium, 12,4 procent voor een mini-omnium.

Tweedehands

Wie een tweedehandswagen aanschaft, heeft daar nog ongeveer de helft voor over. Gemiddeld is het budget voor de Vlaming daar 13.308 euro. De voorkeur gaat dan ook uit naar klassiekere brandstoffen. Ruim 40 procent kiest voor benzine, 13,4 procent voor diesel. Toch zegt ook hier twintig procent van de kopers al uit te kijken naar hybrides.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20