Vlaamse regering stuurt deurwaarder naar 3M

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zei in een interview met VTM Nieuws dat ze 3M in gebreke heeft gesteld. Zowel de Belgische als de Amerikaanse vestiging van het bedrijf, dat allerhande vervuilende stoffen zonder vergunning heeft geloosd, krijgen een deurwaarder over de vloer.

Waarom is dit belangrijk?

3M, een Amerikaans chemiebedrijf, ligt sinds juni onder vuur voor de vervuiling met de chemische stof PFOS (en varianten) rond zijn fabriek in Zwijndrecht. PFOS is een product dat mogelijks schade aan het immuunsysteem kan veroorzaken.

Demir beslistte om juridische stappen te zetten na overleg binnen de Vlaamse regering. Volgens haar is het dringend tijd dat 3M zijn verantwoordelijkheid opneemt. De minister liet weten dat de gerechtelijke deurwaarders deze avond al een formele ingebrekestelling hebben bezorgd aan de hoofdzetel in België, de Zwijndrechtse vestiging en naar meer dan tien individuele bestuurders van het bedrijf. De komende dagen zullen ook de hoofdzetel van het moederbedrijf 3M Company in de Verenigde Staten en de bestuurders een bezoekje krijgen van enkele gerechtsdeurwaarders.

3M onder druk zetten

3M wordt aansprakelijk gesteld voor de zware verontreiniging van PFAS in de buurt van Zwijndrecht. 3M maakte sinds de jaren ‘70 tot 2002 de gevaarlijke stof PFOS op haar terreinen in Zwijndrecht. “Het bedrijf weet heel goed dat het verantwoordelijk is voor die vervuiling”, zei Demir in het VTM Nieuws. Met de ingebrekestelling wil de minister 3M nu onder druk zetten om te starten met de sanering van de gronden.

In de ingebrekestelling wijst Demir ook naar “het ongezuiverd lozen van regenwater bevuild met PFOS, het overschrijden van de PFOS-norm en het lozen van andere gevaarlijke PFAS in het afvalwater.”

Deadline op 1 oktober

Tijdens het interview uitte de minister ook haar ongenoegen over de houding van de top van het bedrijf tijdens de parlementaire onderzoekscommissie afgelopen vrijdag. “Wij hebben toen op geen enkele vraag een duidelijk antwoord gekregen. Dat getalm moet stoppen, wij willen duidelijkheid”, klonk het dinsdagavond. “Tegen 1 oktober moet 3M over de brug komen met middelen, manieren om de sanering aan te pakken en meer informatie.”

Het geduld van de minister is hoe dan ook op. “Na zoveel maanden gesproken te hebben met 3M, stel ik vast dat er nog niet eens een begin van een voorstel is. Wij willen alle informatie hebben, maar willen ook weten hoe gaan ze die vervuiling gaan aanpakken en hoe de kosten die gemaakt zijn, betaald zullen worden”, aldus Demir.

De politica overweegt een dagvaarding te sturen en 3M, en de individuele bestuurders, aan te klagen indien het bedrijf tegen 1 oktober geen afdoende antwoord kan bieden. Volgens haar zijn er voldoende opties. Demir overweegt daarbij strafrechtelijk, burgerrechtelijk en/of administratiefrechtelijk procedures.

Lees ook:

Meer