Tot 168 keer meer PFAS dan Europese drempelwaarde in bloedstalen van omwonenden 3M-fabriek

Bloedstalen van tien mensen die in de nabije omgeving van de 3M-fabriek in Zwijndrecht wonen, tonen uiterst hoge gehaltes PFAS. Dat blijkt uit analyses van Jacob de Boer, expert aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijft De Morgen.

Waarom is dit belangrijk?

3M, een Amerikaans chemiebedrijf, ligt sinds juni onder vuur voor de vervuiling met de chemische stof PFOS (en varianten) rond zijn fabriek in Zwijndrecht. PFOS is een product dat mogelijks schade aan het immuunsysteem kan veroorzaken.

De Boer testte bij tien mensen op PFOS en drie andere op PFAS (een verzamelnaam van chemicaliën waartoe PFOS behoord). De huidige grenswaarde van het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) voor die stoffen ligt op 6,9 nanogram per milliliter bloed.

Bij een van de tien geteste bloedstalen lag de gemeten waarde maar liefst op 1.100 nanogram per milliliter bloed. Ook alle andere geanalyseerde bloedstalen overschreden de grenswaarde.

“Stop met eten van eieren en groenten uit eigen tuin”

Het EFSA heeft de grens voor PFOS vastgelegd op 6,9 nanogram per liter bloed. De laagste waarde die in de tien bloedstalen gemeten is ligt 3,5 keer hoger en de hoogste maar liefst 168 keer hoger.

“Dat zijn waarden die ik nog nooit zag”, zegt de Boer. “Alleen bij een paar fabrieksarbeiders van een soortgelijke fabriek in Dordrecht, bij mensen dus die een leven lang met PFAS-stoffen werkten, zijn ook zulke waarden gevonden.”

Tien stalen is niet veel, “maar ze zijn meer dan betekenisvol omdat ze zonder uitzondering te hoge gehaltes tonen”, voegt de Boer toe. “Dat betekent niet dat deze mensen hier meteen iets van krijgen, maar ze stoppen beter met eieren en groenten uit eigen tuin te eten en worden beter medisch opgevolgd.”

Zwangere en zogende vrouwen

De actiegroep Grondrecht betaalde voor de analyse van de bloedstalen. “Mensen met hoge waarden moeten gratis medisch worden opgevolgd”, zegt Eva Frooninckx van Grondrecht. “Is er gezondheidsschade, dan moeten ze een schadevergoeding krijgen.”

De organisatie eist dat zwangere en zogende vrouwen in de buurt van de fabriek gescreend worden en dat ook kinderen jonger dan twaalf getest worden.

De Belgische overheid heeft reeds honderden bloedstalen genomen bij omwonenden van de 3M-fabriek. Resultaten van testen daarop zijn nog niet bekend.

Lees ook:

(NS)

Meer