20 september is volgens N-VA en cd&v ook de deadline voor de Vlaamse regering, Vooruit is minder overtuigd

Nadat federaal formateur Bart De Wever (N-VA) over een “natuurlijke deadline” op 20 september gesproken had, sluit ook Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) zich bij die stelling aan. Vooruit lijkt minder overtuigd van een harde deadline.

Wat vooraf ging: Omdat de Europese Commissie op 20 september van België een plan verwacht om het begrotingstekort in te dammen, is dat voor De Wever een “natuurlijke deadline” om een regering te hebben. Door de aankomende gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober is er volgens De Wever ook een politieke deadline, en is het zaak om een regeerakkoord te hebben voordat iedereen in campagnemodus schiet.

In het nieuws: Ook Diependaele ondersteunt die gedachte.

  • Het is voor Diependaele duidelijk dat de inhoud van het Vlaamse regeerakkoord primeert op hoe snel de deal rond is. Maar de deadline die De Wever stelde “moet zeker lukken”, zegt hij. Daarbij haalt Diependaele aan: “Eind september moeten wij de Septemberverklaring afleggen in het Vlaams Parlement. Het is evident dat dat de uiterste datum is”, concludeert hij daaruit.
    • In de Septemberverklaring legt de Vlaams minister-president elk jaar uit wat de plannen zijn van de regering voor dat jaar. Bij Diependaeles aanstelling als formateur werd eind september ook als richtdatum genoemd. De Septemberverklaring zou op die manier groots aangekondigd kunnen worden, als regeringsverklaring.
  • In ieder geval wil Diependaele vermijden dat de Vlaamse regering nog niet gevormd is voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoewel er nog een paar lastige dossiers op tafel liggen, maken de onderhandelaars progressie. Afgelopen week moesten de plooien even worden gladgestreken, maar iedereen zit organisatorisch weer op dezelfde lijn, was te horen.

De reacties: Cd&v is mee in het verhaal, Vooruit net wat minder.

  • “Het lijkt me niet onlogisch dat we voor de lokale verkiezingen op 13 oktober een Vlaamse en federale regering hebben”, vertelde cd&v-voorzitter Sammy Mahdi bij Villa Politica. Hij zit dus op dezelfde golflengte als De Wever en Diependaele. Erg verwonderlijk is dat niet, want cd&v hoopte eerder al op een Vlaamse regering voor het einde van de zomer.
  • Vooruit wil niet weten van de datum die De Wever opwierp. “Het is nooit slim om deadlines te zetten als je met respect wil onderhandelen”, reageert onderhandelaar Caroline Gennez (Vooruit) in Villa Politica. Daarbij houdt ze de partijlijn aan. “Wij gaan ons vel duur verkopen. We geven de onderhandelingen een eerlijke kans maar de andere partijen moeten begrijpen dat we daar tijd voor willen nemen. Die moeten we van hen krijgen. We kunnen beter met een goed akkoord komen dan een snel akkoord.”
  • Vooral op federaal niveau blijft ‘een goed akkoord’ een belangrijke eis van Vooruit. De socialisten stapten na twijfel toch mee aan boord om verder te onderhandelen. Voorzitter-in-spe Conner Rousseau (Vooruit) zei daar eerder over dat “als de inspanningen niet eerlijk verdeeld worden, als er kapot wordt bespaard, dat we de onderhandelingen zullen verlaten”.
    • In de Vlaamse onderhandelingen lijken er overigens minder problemen te zijn. De raakvlakken tussen Vooruit en N-VA zijn daar beter zichtbaar, zoals bijvoorbeeld op onderwijs.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.