Plooien tussen Vlaamse onderhandelaars alweer gladgestreken

Er was wat wrevel bij Vooruit over de onderhandelingsnota’s van N-VA en formateur Matthias Diependaele (N-VA). Ook cd&v toonde zich bezorgd. Na een kort overleg zijn de grieven geuit en kan iedereen weer verder.

In het nieuws: De problemen over de nota’s zijn opgelost, is bij iedereen te horen.

  • Volgens Vooruit werden de nota’s, die telkens vertrekken vanuit het N-VA-standpunt, niet snel genoeg aangepast aan de bemerkingen van de partij. Die klacht werd groter toen ook cd&v erkende problemen met de werkwijze te hebben. Zo zei kopstuk Hilde Crevits (cd&v) het belangrijk te vinden “dat de twee andere partijen (Vooruit en cd&v, red.) zich voldoende gerespecteerd en gewaardeerd voelen”.
  • Maar na een kort overleg is alles duidelijk, zo verklaarde ook de woordvoerder van Vooruit: “Het overleg is goed verlopen. Hopelijk kan het nu weer vooruitgaan.” Bij N-VA is te horen dat er geen wrijvingen waren, maar “de werkmethode is besproken en alles is opnieuw helder gesteld”.
  • N-VA, cd&v en Vooruit hebben hun afspraken “herbevestigd”, zo is te horen. “Iedereen is er hard toe bereid om verder te werken”, zei Diependaele achteraf.
  • Voorafgaand aan de bespreking weigerde Diependaele te spreken van spanningen. “Het is logisch dat er wrijvingen zijn, dit zijn onderhandelingen. Maar ik kan garanderen dat er met de opmerkingen van alle partijen rekening wordt gehouden”.
  • Uiteindelijk bleek hij gelijk te hebben en stelden de forse uitspraken van Vooruit-politici niet veel voor, zo lijkt het nu.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.