VK zoekt nu ook 800 buitenlandse slagers om zo’n 120.000 varkens te slachten

De Britse regering heeft het licht op groen gezet voor 800 buitenlandse slagers om op seizoensvisa in het Verenigd Koninkrijk te komen werken.

Rob Mutimer, de voorzitter van de National Pig Association (NPA), zei dat Groot-Brittannië binnen enkele weken een “acute welzijnsramp” te wachten stond, waarbij boeren gedwongen werden hun vee te doden vanwege een acuut tekort aan slagers en slachters.

“We staan binnen een paar weken op het punt een massale ruiming van dieren in dit land te overwegen”, zei hij vrijdag tegen het BBC-radioprogramma Today.

“We denken dat onze achterstand op dit moment tussen de 100.000 en 120.000 ligt. En hij groeit met ongeveer 12.000 per week. Dit gebeurt op varkenshouderijen in het hele land; ze zitten met een achterstand en hebben geen ruimte meer om dieren te houden.”

Personeelstekort

Het Britse ministerie van Milieu kondigde aan dat de 800 slagers tot 31 december het land zouden mogen binnenkomen via een verlenging van de proefregeling voor seizoenarbeiders en maximaal zes maanden zouden mogen werken.

Minister van Milieu George Eustice zei dat de slagers nodig zijn om het personeelstekort in de sector onder controle te krijgen.

“Dat zal ons helpen om de achterstand van de varkens die we momenteel op de boerderij hebben, weg te werken, de vleesverwerkende bedrijven de mogelijkheid te geven meer varkens te slachten en, wat ook van cruciaal belang is, we gaan zogenaamde particuliere opslagsteun beschikbaar stellen om die slachthuizen te helpen dat vlees tijdelijk op te slaan”, zei Eustice aan de Financial Times.

De National Pig Association zei in een verklaring dat het “zeer opgelucht” was om het laatste pakket van verlichtende maatregelen te zien.

Tekort aan milkshakes

Keir Starmer, die de oppositiepartij Labour leidt, bekritiseerde het nieuwe beleid omdat het geen oplossing biedt voor het nationale tekort aan arbeidskrachten. Vorige maand zei de Britse regering nog dat ze tot 10.500 tijdelijke werkvisa zou uitreiken aan vrachtwagenchauffeurs en pluimveemedewerkers die lange afstanden afleggen.

De conservatieve regering van Groot-Brittannië is eerder terughoudend geweest om de immigratiebeperkingen voor arbeiders te versoepelen.

Dit jaar hebben de Britten de gevolgen gevoeld van soms lege schappen in kruidenierswinkels, auto’s die uren in de rij stonden voor benzinestations omdat er niet genoeg vrachtwagenchauffeurs waren om brandstof te vervoeren en zelfs een tekort aan milkshakes van McDonald’s.

Meer