Verenigd Koninkrijk wil volledig nieuwe Noord-Ierlanddeal

Brexit-onderhandelaar David Frost wil een compleet nieuwe overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over Noord-Ierland. Dat maakt hij bekend op een lezing op de Britse Ambassade in Lissabon. Later vandaag zal de Europese Unie ook haar voorstel voor een nieuw handelsakkoord bekend maken.

Het Verenigd Koninkrijk is het niet eens met de bemiddelingsrol die het Europese Hof voor Justitie krijgt volgens het huidige Brexitakkoord. In dat akkoord ligt de harde grens tussen het Britse eiland en het eiland Ierland. Daardoor moeten handelaars in Noord-Ierland die producten uit de rest van het Verenigd Koninkrijk importeren rekening houden met grenscontroles. Door de scheidsrechterrol van het Europese Hof kan het Verenigd Koninkrijk door de EU worden aangeklaagd als het zich niet aan de regels houdt.

Eerder deze week moest Frost onderhandelen met Ierland over de grenscontroles. Iers premier Simon Coveney spuwde zijn gal op Twitter over de onderhandelingen en de houding van de Britten. Die zouden er op uit zijn de relaties te verslechteren, aangezien ze geen enkele flexibiliteit tonen. Coveney haalt ook aan dat de Britten het oorspronkelijke Brexit-akkoord tekende, en nu dus niet zomaar op hun stappen kunnen terugkeren omdat ze het toch anders willen.

Artikel 16

Frost ziet dit anders. Na een langgerekt antwoord op Coveney neemt hij dus nu het heft in eigen handen. Het VK voert geen of amper grenscontroles uit tussen Noord-Ierland en het Britse eiland, omdat volgens Frost het oorspronkelijke protocol “nog weinig steun” vindt in beide landsdelen. Nu schermt Frost met Artikel 16 van het Noord-Ierland protocol om de zin van het VK toch door te drijven.

Artikel 16 werd in het protocol geschreven om elke partij eenzijdig maatregelen te nemen, als die serieuze nadelen ervaart van de deal. Het Verenigd Koninkrijk schermt al lang met dit artikel, omdat het daarmee zelf kan beslissen hoe het de grenscontroles vastlegt, en waar juist. Ook de Europese Unie neemt nu Artikel 16 bij de hand om toch haar zin te kunnen krijgen. Onder andere hierdoor beloven het lastige onderhandelingen te worden.

(jvdh)

Meer