Ierland en Groot-Brittannië vechten Brexitdeal uit… op Twitter

Na eerdere onderhandelingen over een aangepaste Brexit Deal tussen Groot-Brittannië en Ierland, besliste Iers minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney zijn frustraties op Twitter te gooien. Iets waar de Brits Brexit-onderhandelaar David Frost met veel plezier op reageerde.

Beide landen geraken het voorlopig maar niet eens over de grens tussen Groot-Brittanië en Ierland. In het oorspronkelijke Brexit-akkoord was er een harde grens vastgelegd tussen het Ierse eiland (met daarop ook Noord-Ierland, wat deel uitmaakt van het VK) en het Britse eiland. Zo is het voor Noord-Ieren gemakkelijk handeldrijven met de rest van Ierland, maar moeilijker met hun eigen land (de rest van het VK). Dat willen de Britten nu veranderen.

Nut van onderhandelingen

De Twitter-bal ging aan het rollen toen minister Coveney zich luidop de vraag stelde of de onderhandelingen wel zin hadden. De Britten willen van geen wijken weten, terwijl ze met de vorige deal ook akkoord waren gegaan. Daarop vraagt Coveney of de Britse regering wel een nieuw akkoord wil, of gewoon de relaties wil verslechteren.

Dit schoot echter in het verkeerde keelgat bij staatssecretaris voor EU-relaties David Frost. Hij verklaart dat de Britten vooral bezorgd zijn om de rol van het Hof van Justitie van de Europese Unie in de nieuwe onderhandelingen. Het Hof houdt de situatie in Noord-Ierland nauw in de gaten, en hoe deze evolueert.

Nieuw handelsakkoord

De Twitterrel kadert in een beslissende week voor de onderhandelingen. Woensdag zou de Europese Unie een nieuw handelsakkoord bekendmaken. Hiermee willen ze de handel van etenswaren en medicijnen van het VK naar Noord-Ierland gemakkelijker maken.

David Frost staat er op dat de onderhandelingen vlot verlopen, anders zou het VK genoodzaakt zijn Artikel 16 van de Brexit-deal te activeren. Dit bestaat eruit dat elke kant (de EU en het VK) zelf acties kunnen nemen zonder instemming van de andere partij, als het protocol een negatieve impact heeft.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20