VIP-lijst en haasje-over: district in Florida krijgt kritiek over vaccinbeleid

In Manatee County in Florida krijgt een bestuurster veel kritiek omdat ze tijdens de vaccinloterij in haar gebied voorrang gaf aan rijke gebieden, en zichzelf.

Commissielid Vanessa Baugh, die in Manatee County (een county is een lokale overheid een niveau lager dan de staat) in Florida meestemde voor een gelijke verdeling van vaccins, moet zich nu verantwoorden voor het voortrekken van bepaalde groepen. Door de instructies van Baugh kregen enkele rijke postcodes en enkele VIPS eerst hun vaccin.

Vaccinatieloterij

De vaccinatie in Manatee County gaat volgens een soort loterij. Iedereen die in een bepaald gebied woont, en zich wil laten vaccineren, geeft zijn naam door. Zodra er vaccinatieslots vrijkomen, worden er willekeurig namen getrokken en wordt u opgeroepen.

Baugh, lid van de commissie die de regels opmaakte, stemde zelf nog voor die regeling. Nu blijkt uit documenten die CNN opvroeg, dat er toch geprutst is aan het systeem.

Rijken en VIP-lijst

In weerwil van het systeem dat ze zelf opstelde, vroeg Baugh aan medewerkers om eerst de inwoners van twee specifieke postcodes op te roepen. Opvallend: die twee postcodes blijken de rijkste van het county in Florida te zijn.

Baugh, die zegt dat ze met de vaccinregeling de instructies van Gouverneur Ron DeSantis opgvolgde, claimt ook dat ze ‘volgende keer exact hetzelfde zou doen.’

Vacin-pop-uprally

In het gebied worden pop-upvaccinatiecentra opgericht, in samenwerking met aannemer Rex Jensen. Die zou in ruil voor zijn logistieke en financiële ondersteuning ook meteen een plaatsje vooraan in de rij hebben gekregen. Ook Baugh zelf en drie andere personen kregen een plaatse op de VIP-lijst. Opvallend: twee van die drie anderen wonen niet eens in Manatee County.

Het commissielid verdedigt zichzelf door te zeggen dat de twee postcodes nu eenmaal het hoogste aantal oudere mensen bevatten. Dat ze daarmee haar eigen regels overtreedt, lijkt Baugh niet te deren.

Gouverneur DeSantis zag geen graten in het systeem en wou geen kritiek uiten op Baugh.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20