Deel van Nederlanders met overgewicht krijgt derde dosis van het coronavaccin

Nederland heeft ontdekt dat sommige mensen met overgewicht bij de eerste prik onvoldoende of niet zijn gevaccineerd. Bij de eerste prikronde waren de naalden te kort.

Concreet gaat het over mensen met een overgewicht die een prik hebben laten zetten bij een Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Een woordvoerder van de GGD-afdeling in het Nederlandse Drenthe heeft aan De Telegraaf laten weten dat de naalden bij de eerste prik te kort waren om met zekerheid te kunnen zeggen dat mensen met overgewicht voldoende beschermd zijn.

Te korte naald

‘Bij een deel van de mensen kan die naald niet diep genoeg in de arm zijn gekomen, waardoor het vaccin niet goed in de spier terecht kwam. Tijdens het zetten van de tweede prik wordt er daarom nu gevoeld of iemand veel vetweefsel in de arm heeft’, aldus de woordvoerder.

De GGD’s hebben ondertussen een nieuwe lading injectiespuiten met langere naalden gekregen van de overkoepelende brancheorganisatie GGD GHOR. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft ook al een nieuwe richtlijn opgesteld over de naaldlengte. Volgens die richtlijn moeten de GGD’s ter plaatse oordelen of of iemand die geprikt wordt mogelijk te veel vet in de arm heeft. 

Mocht de eerste dosis met de korte naald toch in het spierweefsel terecht zijn gekomen, dan kan een derde dosis van het Pfizer-vaccin waarschijnlijk geen kwaad.  Pfizer heeft zelf aangegeven dat in de onderzoeksrondes nog veel hogere doses vaccin zijn gebruikt, en dat dat geen problemen veroorzaakte.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20