Er zijn aanwijzingen dat twee verschillende coronavaccins mengen een beter resultaat geeft

Kun je vaccins tegen het coronavirus combineren? Een eerste shot van vaccin A en een tweede van vaccin B? Zou dat werken? Wellicht wel, maar hoe efficiënt dat is, zal nu worden uitgezocht. Er zijn alvast aanwijzingen dat het combineren van een adenoviraal vectorvaccin (zoals dat van AstraZeneca) met een mRNA-vaccin (zoals dat van Pfizer) een betere respons zou kunnen genereren.

Er wordt momenteel gezocht naar vrijwilligers voor een studie om de doeltreffendheid vast te stellen van het geven van een eerste dosis van het ene vaccin en een tweede dosis van een ander vaccin. De proef, die wordt uitgevoerd door de universiteit van Oxford en wordt gefinancierd door de vaccintaakgroep van de Britse overheid, wordt nu al gezien als erg belangrijk.

Oxford zal 820 mensen boven de 50 rekruteren die nog geen vaccin hebben gehad om een ​​eerste dosis van het Oxford/AstraZeneca-vaccin of het Pfizer/BioNTech-vaccin te krijgen. Sommige mensen krijgen dan binnen 12 weken een alternatief vaccin bij een tweede afspraak, en anderen krijgen hetzelfde vaccin opnieuw.

In het Verenigd Koninkrijk is het overigens nu al toegestaan volgens de richtlijnen van de gezondheidszorg NHS dat in uitzonderlijke omstandigheden als mensen arriveren voor hun tweede dosis en het vaccin dat ze oorspronkelijk hadden niet beschikbaar is, ze eentje van een ander kunnen krijgen.

Maar wetenschappers weten nog niet of de bescherming bij het mengen van vaccins hetzelfde blijft, vermindert of zelfs beter is in vergelijking met het overal volgen van hetzelfde vaccin. En dat gaan ze nu dus onderzoeken. Een van de theorieën is dat het zelfs mogelijk is dat het toedienen van twee verschillende vaccins achter elkaar een betere bescherming biedt tegen de meer besmettelijke Covid-varianten die in het VK, Zuid-Afrika en Brazilië zijn opgekomen.

Bij muizen werkt het blijkbaar beter

Tijdens een briefing zei Matthew Snape, universitair hoofddocent kindergeneeskunde en vaccinologie aan de universiteit van Oxford, en de hoofdonderzoeker in deze proef, dat er aanwijzingen waren uit muizenstudies dat het combineren van een adenoviraal vectorvaccin (zoals de Oxford-prik) met een mRNA-vaccin (zoals dat van Pfizer) een betere respons zou kunnen genereren.

‘Het is zelfs mogelijk dat door het combineren van vaccins de immuunrespons kan worden versterkt, waardoor nog hogere antilichaamspiegels worden verkregen die langer aanhouden. Maar tenzij dit wordt geëvalueerd in een klinische proef, weten we het gewoon niet. Deze studie zal ons meer inzicht geven in hoe we vaccins kunnen gebruiken om deze vervelende ziekte het hoofd te bieden.’

Beide vaccins – en de Novavax- en Janssen-vaccins, die waarschijnlijk aan de proef worden toegevoegd als ze worden goedgekeurd – richten zich op het spijkerproteïne van het virus. ‘Om die reden denk ik dat we verwachten dat dit een goede immuunrespons zal genereren met deze combinaties, maar we moeten het eerst testen’, zei Snape.

Vrijwilligers zullen bloed laten afnemen om de opbouw van antilichamen na vaccinatie tegen het virus te meten. Sommigen zullen hun tweede dosis na vier weken krijgen, en anderen na een interval van 12 weken, om meer gegevens te verstrekken over het overheidsbeleid om de doseringskloof te vergroten.

Gezien de onvermijdelijke uitdagingen van het immuniseren van grote aantallen van de bevolking tegen Covid-19 en mogelijke leveringsbeperkingen, zijn er duidelijke voordelen als de theorie blijkt te kloppen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20