Vier sleutelvragen die uw uitstelgedrag drastisch kunnen verbeteren

Uitstelgedrag, we hebben er allemaal wel eens last van. Maar als u een chronische uitsteller bent, dan heeft u minder kansen op de jobmarkt en verdient u minder eens u een baan heeft. Het is dus belangrijk om uw uitstelgedrag onder controle te houden.

Doet u het morgen wel, of na dat u uw rondje Animal Crossing heeft afgewerkt? Is dat altijd zo? Dan heeft u last van chronisch uitstellen, en dan bent u zich daar waarschijnlijk van bewust. Stoppen met dit artikel te lezen, kan helpen, maar voor u meteen overschakelt naar een ander tijdverdrijf om u af te leiden van de taak op tafel, kan u ook deze toptip proberen.

Chronisch uitstelgedrag is trouwens niet alleen slecht voor uw carrière. Onderzoek toont dat uitstellers sneller angstaanvallen hebben en meer stress ervaren. Ze slapen ook slechter.

Cognitieve gedragstherapie

Dr. Jason Wessel maakt voor zijn onderzoek aan de Griffith University in Australië namelijk een variatie op cognitieve gedragstherapie. Dat is namelijk de enige bewezen therapie tegen chronisch procrastineren, maar het is erg duur en tijdrovend. Door regelmatig over vier aandachtspunten te reflecteren, wordt u aangemoedigd om toch aan de taak te beginnen.

Wessel zijn theorie is gebaseerd op Temporele Motivatietheorie, die de vier onderliggende oorzaken van chronisch uitstellen blootlegt. De eerste is verwachting: u denkt dat u de taak niet goed zal uitvoeren, dus wil u ze niet doen. De tweede is onze gevoeligheid aan vertraging: we kunnen niet goed inschatten hoe erg procrastineren ons tijdschema beïnvloedt. Ten derde is er ons waardeoordeel. We denken namelijk dat de voordelen van op tijd klaar zijn, niet opwegen tegen de voordelen van uitstellen. En ten vierde hebben we geen metacognitie: we kunnen onze eigen gedachten en gedrag niet kritisch bekijken.

Vier belangrijke vragen om procrastineren tegen te gaan

Om die vier oorzaken te tackelen, stelt Wessel voor dat u vier vragen beantwoordt, op momenten dat u uitstelt. Volgens zijn onderzoek zorgt dat ervoor dat u sneller geneigd zal zijn om een taak op tijd uit te voeren.

  • Hoe zou een succesvol persoon dit doel bereiken?
  • Hoe voel ik me als ik de taak niet meteen uitvoer?
  • Wat is de eerstvolgende stap die ik moet uitvoeren?
  • Als ik maar een ding zou kunnen doen om de taak op tijd af te krijgen, wat zou het dan zijn.

Met deze vier vragen op zak, krijgt u een extra duwtje in de rug om toch aan het werk te beginnen. Nu dat nog op uw takenlijstje zetten en het doen en dan zijn de problemen opgelost.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.