Vete tussen Elon Musk en Joe Biden blijft aanslepen: “Niemand kijkt naar de State of the Union”

Tesla-CEO Elon Musk liet vandaag op Twitter zijn ontstemming blijken over de eerste State of the Union-speech van Amerikaans president Joe Biden. In de jaarlijkse toespraak over de staat van het land vermeldde de president namelijk geen enkele keer de verdiensten van Tesla, terwijl hij wel roemde wat concurrerende autofabrikanten General Motors en Ford voor de Amerikaanse economie betekenen.

“Ford investeert 11 miljard dollar in de bouw van elektrische voertuigen en creëert daarmee 11.000 banen in het hele land. GM doet de grootste investering in zijn geschiedenis – 7 miljard dollar om elektrische voertuigen te bouwen, en creëert daarmee 4.000 banen in Michigan”, klonk het in Joe Bidens allereerste State of the Union-toespraak.

Dat een vermelding van elektrische wagenfabrikant Tesla hierbij achterwege bleef, schoot bij Musk in het verkeerde keelgat. In een bericht naar “de persoon die het Twitter-account van Joe Biden beheert”, stipte de CEO aan hoe Tesla meer dan het dubbele heeft geïnvesteerd in de elektrische voertuigen-sector van wat General Motors en Ford sámen hebben uitgetrokken voor deze industrietak.

“Tesla heeft meer dan 50.000 Amerikaanse banen gecreëerd in de bouw van elektrische voertuigen en investeert meer dan het dubbele van GM en Ford samen. [ter informatie aan de persoon die zijn Twitter-account controleert]”, tweette Musk.

“Niemand kijkt naar de State of the Union”, zei Musk daarbovenop nog in een reactie aan de zakenzender CNBC.

Misnoegd

Musk is al geruime tijd misnoegd over wat hij ervaart als een gebrek aan erkenning van Biden. Eerder noemde hij de president nog een “vochtige sokpop (soort marionet) in menselijke vorm”; een wat lachwekkend figuur die door anderen gecontroleerd wordt, dus.

In januari had Biden een ontmoeting met de CEO’s van Ford en General Motors tijdens het promoten van zijn Build Back Better-plan en beweerde dat “bedrijven zoals GM en Ford hier thuis meer elektrische voertuigen bouwen dan ooit tevoren.”

Die afwijzing leek Musk erg zwaar te vallen; hij opperde toen dat de president “het Amerikaanse publiek als dwazen behandelde”. Ook tweette hij dat Biden, “om onbekende redenen”, “niet in staat is om het woord ‘Tesla’ uit te spreken”.

Amerikaans kopen

Vorige maand had Musk de president op de korrel genomen nadat de laatstgenoemde plannen had aangeprezen om “Amerikaans te kopen”.

“We bereiden ons voor om alle 600.000 voertuigen van de federale overheid elektrisch te maken, meer productiebanen terug te brengen naar ons land, en toeleveringsketens hier in eigen land op te bouwen. We maken van ‘buy American’ een realiteit – niet alleen een belofte”, had het account van Biden getweet.

Als repliek deelde Musk een link naar een nieuwsartikel waarin stond dat Tesla’s vlaggenschipmodel, de Model 3, bovenaan de 2021 American-Made Index stond van de website Cars.com.

Witte Huis

Van hun kant zijn Bidens werknemers naar verluidt bezorgd dat Musk een slechte gast zou zijn als hij werd uitgenodigd voor een ontmoeting met de president, schrijft de New York Post.

Zo zouden sommige van Bidens topadviseurs gewaarschuwd hebben voor het grote risico dat een uitnodiging van Musk naar het Witte Huis met zich meebrengt; de CEO zou namelijk iets kunnen zeggen dat de regering in verlegenheid brengt.

Biden en zijn naaste adviseurs zouden geïrriteerd zijn door de publieke kritiek van Musk en hebben geen onmiddellijke plannen om hem uit te nodigen in het Witte Huis voor toekomstige evenementen, meldde CNBC.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20