Vervuilende fabriek van Nornickel in noordpoolgebied definitief stilgelegd

Het Russische mijnbouwbedrijf Nornickel heeft zijn kopersmelterij in de stad Nickel op het Siberische schiereiland Kola, vlakbij de grens met Noorwegen en Finland, stilgelegd. Nornickel is één van de metaalproducenten die onder toenemende druk staan om hun verouderde en vervuilende activiteiten te stoppen. De site in Nickel was één van de redenen waarom het Noorse staatsinvesteringsfonds het concern trouwens tien jaar geleden aan zijn zwarte lijst had toegevoegd.

De sluiting, die een jaar geleden was aangekondigd, moet Nornickel (Norilsk Nickel) helpen om de zwaveldioxide-uitstoot in het gebied met 85 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van vijf jaar geleden, toen de saneringsplannen van het concern bekend werden gemaakt

Beleggers

Beleggers hebben zich de voorbije periode herhaaldelijk bezorgd getoond over Nornickel, dat immers vaak vereenzelvigd wordt met de vervuiling van het noordpoolgebied. In mei van dit jaar zorgde een brandstoflek van een andere fabriek van de onderneming in de regio voor zware schade aan de toendra. Met dat incident haalde het bedrijf zich ook de woede van de Russische president Vladimir Poetin op de hals. Nornickel moest voor het lek uiteindelijk een zware boete betalen.

Nornickel produceert weliswaar relatief weinig koolstofdioxide, maar anderzijds is het concern één van de grootste producenten van zwaveldioxide, een stof die tot zure regen aanleiding kan geven. De directie van het concern heeft beloofd het volgende decennium in de afbouw van zijn ecologische voetafdruk ongeveer 5 miljard dollar te investeren.

Onder meer kondigde de onderneming aan in de stad Norilsk een installatie voor de opvang van zwavel te zullen bouwen. Daarnaast zullen een aantal vervuilende installaties op het schiereilend Kola worden stilgelegd.

Zwavelwolken

De kopersmelter is de tweede verouderde installatie die Nornickel definitief heeft gesloten. Vier jaar geleden werd ook de nikkelfabriek in de stad Norilsk al stilgelegd. ‘Het bedrijf is tevens van plan om de verouderde en vervuilende koperproductie in Monchegorsk, eveneens op het schiereiland Kola, uit dienst te nemen,’ aldus een woordvoerder van het concern. Vladimir Potanin, voorzitter van Nornickel en de rijkste man van Rusland, noemde de sluiting een historische stap in de geschiedenis van het bedrijf. 

De metaalproductie in Nickel dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw, toen het gebied nog deel uitmaakte van Finland. De huidige installaties werden in de jaren zestig van de voorbije eeuw opgestart.

Sinds de start van de activiteiten hebben de ovens van de fabriek 61,8 miljoen ton opgegraven grondstof gesmolten. Daarbij werd meer dan 2,4 miljoen ton hoogwaardig nikkel geproduceerd. De piekproductie werd opgetekend in de eerste helft van de jaren negentig.

In het Sovjet-tijdperk was Nornickel een staatsbedrijf. Tijdens die periode werd milieubescherming compleet genegeerd. Dat leidde in Noorwegen, dat vaak met grensoverschrijdende zwavelwolken werd geconfronteerd, dan ook tot grote verontwaardiging. Vandaag is de onderneming aan de beurs genoteerd. Eén van de aandeelhouders is de Russische president Vladimir Poetin.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20