Oude Russische industriestad rekent op Noordpool-toerisme

Nikel, een Russische stad tegen de grens met Noorwegen en Finland, zal mogelijk tot een belangrijke uitvalsbasis voor het Noordpool-toerisme worden uitgebouwd. Dat blijkt uit plannen van het Russische bedrijf Nornickel, dat heeft aangekondigd een bedrag van 10,5 miljard roebel – 153 miljoen euro – in de ontwikkeling van een toeristisch cluster in de buurt te willen investeren.

Nornickel is de grootste nikkelproducent van de wereld. De onderneming heeft een belangrijke vestiging in Nikel. Het leven van de inwoners van de stad wordt al voor drie generaties door de industriële activiteit van Nornickel bepaald.

Crisis

De lokale gemeenschap verkeert nu echter in crisis. Nornickel heeft immers besloten om zijn activiteiten in de stad stop te zetten. Daardoor dreigen de volgende maanden honderden ontslagen te vallen. De lokale bevolking vreest dat iedereen uit Nikel zal wegtrekken, waardoor alleen nog een spookstad zou overblijven.

De lokale autoriteiten zegt echter te garanderen dat nieuwe industrieën zullen worden aangetrokken. ‘Lokale werknemers zullen bijscholingen kunnen volgen en zullen nieuwe banen krijgen aangeboden,’ zegt Andrey Chibis, gouverneur van de regio Moermansk.

‘Niemand geeft Nikel op. De stad heeft interessante toekomstmogelijkheden.’ De gouverneur wijst erop daarover onder meer met Vladimir Potanin, topman van Nornickel, een akkoord te hebben gesloten.

Grensoverschrijdend

Het akkoord zou onder meer bepalen dat de volgende vijf jaar een bedrag van 2 miljard euro zal worden voorzien voor de ontwikkeling van de regio. Een aanzienlijk pakket van die investeringen zou gericht zijn op toeristische projecten.

Daarin zou ook Nornickel, in samenwerking met het bestuur van de nabijgelegen haven Liinakhamari, een belangrijke rol opnemen. Concrete details over de plannen zijn echter nog niet bekend. Wel zou Liinakhamari daarbij het centrum kunnen worden van een nieuwe bijzondere economische zone.

Sommige lokale groepen denken aan een mogelijke samenwerking met de aanpalende Noorse gemeente Sør-Varanger om een aantal grensoverschrijdende toeristische initiatieven op te zetten.

Meer