Bedrijf dat 20.000 ton olie lekte in Russische rivier draait zelf op voor opkuis

De Russische mijnreus Norilsk Nickel trekt meer dan 10 miljard roebel (129 miljoen euro) uit voor de opkuis na het grote diesellek in het Russische poolgebied waarvoor het bedrijf verantwoordelijk is.

‘We zullen dit volledig financieren’, zei topman Vladimir Potanin tijdens een videoconferentie met de Russische president Vladimir Poetin. Potanin (59) is de rijkste man van Rusland, met een fortuin dat volgens het zakenmagazine Forbes geraamd wordt op ruim 22 miljard euro.

Poetin riep de noodtoestand uit voor de stad Norilsk, waar het lek van zowat 20.000 ton diesel plaatsvond. Dankzij drijvende dammen zijn de hulpdiensten er ondertussen in geslaagd het lek te beheersen. Er zijn al honderden tonnen weggepompt.

Vissterfte

De diesel lekte weg uit een tank van een thermische centrale in de nabije rivier Ambarnaja. De dammen moeten er ook voor zorgen dat er geen diesel lekt in de Karazee, die deel uitmaakt van het beschermde Noordpoolgebied. Milieubeschermers vrezen voor massale vissterfte en schatten de milieuschade in het gebied op omgerekend meer dan 91 miljoen euro.

Rusland heeft nu het nazicht bevolen van alle gelijkaardige infrastructuur om nieuwe incidenten te vermijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20