Noodtoestand in Siberië na lek van 20.000 ton diesel

De Russische president Vladimir Poetin heeft de noodtoestand uitgeroepen in en rond de Siberische stad Norilsk nadat er 20.000 ton diesel was gelekt in de nabijgelegen Ambarnaja-rivier. Poetin is woedend omdat hij het nieuws pas na twee dagen op sociale media vernam.

De diesel lekte uit een fabriek van het mijnbouwbedrijf Norilsk Nickel. Een oliereservoir in de fabriek zakte in, waardoor de tank scheurde en in brand vloog. De inhoud van de tank, 20.000 ton diesel, begon te lekken en belandde in de Ambarnaja. Wat het nog een prangender probleem maakt, is dat de rivier uitkomt in de Noordelijke IJszee, waarin de Noordpool ligt.

Het bedrijf verwijst voor de verzakking naar de ondergrond. De permafrost in de Siberische regio blijft normaal gezien constant bevroren, maar hij smelt wel beetje bij beetje. Norilsk Nickel is naar eigen zeggen ongerust over die bodem. Of dat ook effectief de reden van de verzakking was, is niet duidelijk. Volgens Greenpeace is dit een van de grootste milieurampen uit de geschiedenis van de regio.

Sociale media

De Russische regering greep pas na twee dagen in, maar dat komt volgens Poetin omdat hij het nieuws pas toen vernam. Hij las het zelfs gewoon op sociale media, beweert hij. Hij is razend over de situatie en opent drie onderzoeken naar wat er is misgelopen.

De gouverneur van de regio zegt dat de omvang van de ramp inderdaad niet meteen duidelijk was. ‘Pas op zondagochtend, na verontrustende informatie op sociale media, werd de ware grootte van de ramp zichtbaar’, klinkt het. De Russische krant Kommersant betwist dat en beweert dat de autoriteiten al meteen na het lek op de hoogte waren.

Norilsk Nickel staat bekend als grote vervuiler. In 2018 was het goed voor de helft van de wereldwijde uitstoot van zwaveldioxide. Het is in handen van Vladimir Potanin, met een vermogen van 20 miljard dollar de rijkste man van Rusland.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20