Verkoop je je woning? Dan bestaat de kans dat je voortaan een asbestattest moet voorleggen

Verkoop je je woning? Dan bestaat de kans dat je voortaan een asbestattest moet voorleggen
Asbest – (Photo by FRANCOIS LO PRESTI/AFP via Getty Images)

Vlaanderen voert de strijd tegen asbest op. Wie een woning van voor het bouwjaar 2001 wil verkopen, moet voortaan een asbestattest op tafel leggen. Wat betekent dat juist?

Waarom is dit belangrijk?

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) streeft ernaar om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. Het gebruik van asbest is al sinds 2001 verboden, maar in bijna 3 miljoen gebouwen zijn er nog asbestvezels aanwezig. Dat kan funeste gevolgen hebben voor de bewoners. Er is wetenschappelijk bewijs dat asbest onder meer longkanker en strottenhoofdkanker kan veroorzaken.

In het nieuws: Het is al sinds 1 juli 2022 mogelijk om een asbestdeskundige in te schakelen als je je woning wenst te verkopen. Tot 22 november kon je dat dus op vrijwillige basis doen, maar wie zijn woning nu verkoopt, moet in sommige gevallen verplicht zo’n attest op tafel kunnen leggen.

  • Dat is het geval voor alle woningen die voor 2001 zijn gebouwd.
  • Die verplichting geldt niet enkel bij de verkoop van vastgoed. Ook bij andere overdrachten, zoals een schenking of vruchtgebruik, moet je een asbestattest in handen hebben.
  • De nieuwe regeling treft ook de verhuurders. Zij moeten zo’n attest kunnen overhandigen aan de kandidaat-huurders.
  • Enkel erkende asbestdeskundige kunnen je zo’n attest geven. Je kan daarvoor deze lijst op de site van OVAM raadplegen.

Geen verplichtingen: Bij een positieve test kan je alsnog je woning verkopen. Het is in de eerste plaats de bedoeling om de koper op een correctie manier te informeren over de aanwezigheid van asbest. Die kan natuurlijk beslissen om niet langer het gebouw te kopen. De verkoper is overigens niet verplicht om de asbest te verwijderen om de transactie te kunnen voltooien. “De klemtoon ligt op transparantie en de vaststelling van asbest heeft verder geen gevolgen voor de verkoper”, klinkt het bij OVAM.

Hoe asbest ontdekken?

Details: Een deskundige is dus enkel noodzakelijk bij een verkoop. Indien je geen verkoopplannen hebt, is het natuurlijk ook mogelijk om zelf eens na te gaan of er asbest aanwezig is in je woonst.

  • Je kan dat doen door een staal te nemen van een verdachte plek. Dat kan je dan opsturen naar een erkend analyselabo.
  • Als je op een eenvoudige manier asbest kunt verwijderen, mag je dat zelf doen.
    • Binnenshuis is dat het geval bij hechtgebonden asbest – waarbij de vezels gebonden zijn met een bindmiddel (bijvoorbeeld lijm of cement) – die niet beschadigd is. Ook tijdens het verwijderen moet het asbest intact blijven.
    • Buitenshuis gelden dezelfde regels. Maar: je mag ook beschadigd asbest verwijderen als de vrije asbestvezels niet loskomen. De Vlaamse regering adviseert om buiten enkel asbest zelf te verwijderen als er niemand in de buurt is en het materiaal waarin asbest is verwerkt niet verder beschadigd raakt of vergruist. Lees er meer over op de site van OVAM.
  • Indien je aanklopt bij een aannemer, raden we aan om na te gaan of de betrokken werknemers een opleidingsattest ‘eenvoudige handelingen‘ op zak hebben. Voor de aannemer het asbest begint te verwijderen, is hij wettelijk verplicht om een asbestinventaris op te maken van de werkzone.
  • Tot slot mogen risicovolle asbesttoepassingen enkel verwijderd worden door erkende asbestverwijderaars.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.