Verkoop condooms gekelderd sinds uitbreken coronacrisis

De verkoop van condooms is de voorbije twee jaar met maar liefst 40 procent gedaald. Dat heeft Karex, ’s werelds grootste producent, bekendgemaakt. Het Maleisische bedrijf, dat onder andere condooms levert aan Durex en Trojan, wil zich daarom de komende tijd focussen op het maken van rubberen handschoenen.

De naam Karex zegt je waarschijnlijk niet veel, maar het Maleisische bedrijf is een ware gigant. Met 5,5 miljard geproduceerde condooms per jaar zijn ze verantwoordelijk voor bijna één op de vijf condooms die gemaakt worden. Het bedrijf heeft zijn eigen merk ONE Condoms, maar levert ook aan onder andere Durex, Trojan en hulpprogramma’s van de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

40 procent minder verkoop

Terwijl Karex in het begin van de coronacrisis door een tijdelijke verplichte sluiting nog vreesde voor een tekort aan condooms, merkt het nu dat de verkoop is gekelderd. In een interview met Nikkei Asia zegt CEO Goh Miah Kiat dat de vraag naar condooms de voorbije twee jaar met maar liefst 40 procent is gedaald.

Goh ziet meerdere redenen voor mindere verkoop. Hij noemt onder andere de sluiting van hotels en motels en door de coronacrisis getroffen seksindustrie, maar ook hulpprogramma’s van overheden. “Een groot deel van condooms wordt verspreid door regeringen over de hele wereld. Die distributie is aanzienlijk verminderd door Covid-19”, zei hij. “In het Verenigd Koninkrijk heeft de National Health Service (NHS) bijvoorbeeld de meeste niet-essentiële medische diensten gesloten door Covid, en ook de seksuele wellnessklinieken die condooms uitdelen, werden gesloten.”

Rubberen handschoenen

Die rampzalige verkoopcijfers hebben Karex in financieel moeilijke papieren gebracht. Toch is Goh hoopvol. Zo merkt Karex dat de verkoop van condooms opnieuw in de lift zit. Bovendien heeft het bedrijf zich de voorbije tijd omgeschoold en opent het binnenkort een nieuwe fabriek in Thailand voor rubberen handschoenen, een markt die door de coronacrisis enorm booming is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20