Venezolaanse petroleumexport op laagste niveau in bijna tachtig jaar

Onder druk van het strengere sanctiebeleid van de Verenigde Staten is de petroleumexport van Venezuela het voorbije jaar met 376.500 vaten per dag gedaald. Dat blijkt uit een studie van analist Refinitiv Eikon en gegevens van het olieconcern Petróleos de Venezuela (PDVSA). De analisten merken op dat de exportdaling de regering van Nicolas Maduro, de socialistische president van Venezuela, onder een toenemende financiële druk plaatst.

‘De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft ook met sancties gedreigd tegenover de belangrijkste handelspartners van Petróleos, de eigenaars van tankers die nog steeds Venezolaanse olie vervoeren en partijen die het Zuid-Amerikaanse land van brandstoffen voorzien,’ voeren de analisten aan.

Iran

De Amerikaanse sancties zijn bedoeld om Maduro van de macht te verdrijven. Maduro werd twee jaar geleden herverkozen, maar de uitkomst van die verkiezingen wordt door de meeste westerse landen als een schijnvertoning van de hand gedaan.

Deze situatie heeft ertoe geleid dat Petróleos, in handen van de Venezolaanse regering, nieuwe klanten heeft gezocht. Het bedrijf vertrouwt op een reeks onbekende tussenpersonen om zijn olie in het buitenland te verkopen. De problemen hebben er tevens voor gezorgd dat Venezuela sterkere banden met Iran, een andere natie die het mikpunt van sancties van de Verenigde Staten vormt, heeft aangeknoopt.

De Venezolaanse export van ruwe en geraffineerde petroleumproducten daalde vorig jaar met 37,5 procent tot een gemiddelde van 626.534 vaten per dag. Daarmee is de Venezolaanse petroleumexport tot het laagste niveau in 77 jaar teruggevallen. Bij de import van brandstof moest nog een grotere daling worden gemeld. Daar was er sprake van een terugval met 51 procent tot een gemiddelde van 83.780 vaten per dag.

De Venezolaanse oliesector liet een beduidend sterkere achteruitgang noteren dan de internationale markt, die vorig jaar – onder invloed van de maatregelen tegen de dreigende verspreiding van het coronavaccin – een daling met ongeveer 9 procent registreerde.

Werkloze raffinaderijen

‘Het onvermogen van Petróleos om zijn export nieuw leven in te blazen en de Venezolaanse afhankelijkheid van geïmporteerde brandstof hebben op het land een zware impact,’ aldus de analisten. ‘De activiteit van de Venezolaanse oliesector is teruggevallen tot het niveau van de jaren veertig van de voorbije eeuw, toen het land zijn eerste raffinaderijen begon te bouwen.’

In 1947 nam Petróleos de Cardon-raffinaderij, met een capaciteit van 310.000 vaten per dag, in gebruik. Vandaag ligt Cardon, net zoals de nabijgelegen Amuay-raffinaderij, grotendeels stil. Dat is te wijten aan een gebrek aan onderhoud, onderdelen en aanvoer.

Ondanks de impact van de Amerikaanse sancties op de economie van het land, is Maduro er toch in gelukt om, met de hulp van het leger, de macht te behouden. Maduro geniet ook de steun van Cuba, Rusland en China. De Venezolaanse oliesector, de ruggengraat voor de economie van het land, is echter al ver van zijn vroegere hoogconjunctuur afgedaald.

Het land heeft nochtans de grootste bewezen oliereserves – 303 miljard vaten begin vorig jaar – van de wereld. ‘Maar door wanbeheer, corruptie en criminaliteit is de sector nagenoeg stilgevallen,’ stippen waarnemers aan. ‘Waarschijnlijk zal de hulp van grote westerse bedrijven noodzakelijk zijn om ooit een wederopbouw mogelijk te maken.’

Er wordt daarbij op gewezen dat de Venezolaanse olieproductie momenteel een marktprijs tussen 41,97 dollar tot 56,06 dollar per vat nodig heeft om zijn kosten te denken. ‘Om die producten op de markt te kunnen brengen, zijn bovendien nog meer uitgaven nodig,’ wordt eraan toegevoegd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20