Verenigde Staten willen wurggreep op Venezuela nog verzwaren

De Verenigde Staten overwegen om tegen het Zuid-Amerikaanse land Venezuela bijkomende maatregelen te nemen. Met die actie zou de Amerikaanse president Donald Trump een einde willen maken aan de resterende petroleumhandel die met Venezuela nog is toegelaten. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld.

De stap zou zich volgens de bronnen kunnen richten op de ruilhandel van Venezuela met bedrijven in Europa en Azië. Er wordt wel aan toegevoegd dat de besprekingen nog gaande zijn en de sancties nog niet zijn vastgelegd.

Reders

‘De Verenigde Staten hebben over de beslissing maandenlang gedebatteerd,’ zegt Bloomberg. ‘Aanvankelijk gaf de Amerikaanse regering prioriteit aan acties tegen Iran, dat begonnen was met het exporteren van benzine naar Venezuela.’

‘De Verenigde Staten hebben aan beide landen sancties opgelegd. Daarmee wil de Amerikaanse regering de petroleumhandel tussen zijn twee vijanden verstikken en hun belangrijkste bron van inkomsten wegnemen. Uiteindelijk willen de Verenigde Staten de Venezolaanse president Nicolas Maduro verdrijven, terwijl ze ook meer inschikkelijkheid van de Iraanse regering willen afdwingen.’

Tevens dreigt de Amerikaanse regering met sancties tegen reders en schepen die betrokken zijn bij oliehandel met Venezuela of Iran. De Verenigde Staten maakten vorige week bekend vier Iraanse olietransporten met een totaal van meer dan 1,1 miljoen vaten op weg naar Venezuela in beslag te hebben genomen.

De operatie was bedoeld om een ​​belangrijke aanvoerlijn voor Venezuela en Iran – die de Amerikaanse sancties trotseren – af te snijden. Venezuela is niet meer in staat zijn eigen benzine en andere geraffineerde olieproducten te produceren. De Venezolaanse raffinaderijen lijden immers onder talrijke mechanische defecten.

Voedsel

De geïmporteerde brandstof is voor de landbouw en het transport in Venezuela van cruciaal belang. De Venezolaanse oppositie zegt echter dat de oliehandel het regime van Nicolas Maduro aan de macht helpt houden. Venezuela voert momenteel nog ongeveer 535.000 vaten olie per dag uit. Dat is het laagste niveau sinds het midden van de voorbije eeuw. 

Onder meer bedrijven zoals het Indiase Reliance Industries, het Spaanse Repsol en het Italiaanse Eni hebben olieproducten aan Venezuela geleverd. Tot nu toe hebben de Amerikaanse autoriteiten geen actie ondernomen tegen handel waarbij brandstoffen werden geruild voor voedsel.

De Amerikaanse president Donald Trump lijkt echter de intentie te hebben om Maduro nog voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november uit zijn functie te verdrijven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20