VS belooft 15 miljoen dollar voor arrestatie president Maduro van Venezuela

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde donderdag beloningen aan voor informatie die leidt tot de arrestatie of veroordeling van verschillende Venezolaanse staatsburgers, waaronder president Nicolas Maduro.

Deze aankondiging kwam er nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie met aanklachten kwam tegen Maduro en anderen over drugsgerelateerd terrorisme. Procureur-generaal William Barr kondigde de beschuldigingen aan tegen Maduro, die al wordt geconfronteerd met Amerikaanse sancties. Eerder deed de VS al een poging om president Maduro van de macht te verdrijven.

Barr beschuldigt Maduro en zijn medewerkers van samenzwering met FARC. Dat is een linkse Colombiaanse guerrillagroep. Volgens Barr waren ze van plan om ‘de Verenigde Staten te overspoelen met cocaïne’.

Escalatie

De aanklacht komt na jarenlang onderzoek door federale autoriteiten in Washington, New York en Florida. De stap markeert een escalatie van de campagne van de Amerikaanse regering om Maduro onder druk te zetten om af te treden. Dit na zijn controversiële herverkiezing in 2018 en de economische crisis die een massale uittocht uit Venezuela heeft veroorzaakt.

De Verenigde Staten en tientallen andere landen hebben oppositieleider Juan Guaido erkend als de legitieme president van het land. Maar Maduro is aan de macht gebleven, gesteund door het leger van het land en door Rusland, China en Cuba.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20