Venezuela: Bingoloterij beslist voortaan wie nog mag tanken

In Venezuela heeft de gouverneur van de staat Portuguesa beslist dat voortaan per loting zal worden beslist wie nog het recht heeft om zijn auto vol te tanken.

Venezuela zit op ’s werelds grootste bewezen reserves van aardolie. 300 miljard vaten, volgens het CIA Factbook. Toch staan de meeste tankstations in het land nu droog. Hoewel de al jaren aanslepende economische crisis in combinatie met de coronapandemie een grote rol heeft gespeeld, zijn het vooral de Amerikaanse sancties die de Venezolanen de das omdoen.

Hoe kan een land dat bijna verdrinkt in olie zonder benzine komen te zitten? Het antwoord is eenvoudig: olie en benzine zijn niet noodzakelijkerwijs synoniem. Wie benzine (of andere bruikbare producten als diesel, kerosine of plastic) wil, moet ruwe olie eerst raffineren. Dat is precies wat Venezuela al een tijd niet meer kan doen.

Een van de problemen is een nijpend tekort aan additieven. Die zijn noodzakelijk om de zware Venezolaanse olie geschikt te maken voor gebruik. Het land moet die additieven invoeren, maar heeft bij mogelijke leveranciers elke kredietwaardigheid verloren. Verder willen diezelfde leveranciers niet riskeren om tegen de Amerikaanse economische sancties in te gaan. Daardoor zouden ze de toegang tot het Amerikaanse bankensysteem kwijtspelen. Venezuela moet naast producten om ruwe olie in benzine te transformeren, daarom nu ook zelf benzine gaan importeren. 

Het tekort leidt tot ellenlange files nabij benzinestations, waar de voorbije weken slechts sporadisch benzine kon worden getankt.

Hulp kwam er eerder deze week vanuit Iran, toen vijf olietankers met in totaal zo’n 250 miljoen liter olie in Venezuela aanmeerden om het land uit zijn lijden te verlossen.

Een loting van het type bingo

Rafael Calles, de gouverneur van de staat Portuguesa, heeft daarom besloten om ‘een loting van het type bingo’ te organiseren, waarvoor geïnteresseerden zich twee keer per week kunnen inschrijven via sociale media. 

De loting van de winnende nummerplaten worden telkens op woensdag en op vrijdag georganiseerd. De 1.750 winnende auto’s moeten zich dan in een specifiek tankstation melden om er 20 liter benzine te mogen tanken.

Gouverneur Calles legt het bingosysteem uit

Volgens de gouverneur worden zo samenkomsten van grote groepen mensen verhinderd, net als de frauduleuze doorverkoop van benzine aan derden. Wie alsnog aanschuift maakt een fout, omdat niemand op voorhand kan weten welk benzinestation welke nummerplaat zal bedienen. Volgens de gouverneur krijgt zijn staat op dit ogenblik nog 10 procent van de benodige brandstof geleverd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20