Veel banken bieden op dit moment mooie voorwaarden aan wanneer je je geld belegt in een termijnrekening of een kasbon. Maar hoe veilig zijn die spaarproducten? Bestaat de kans dat je een deel van je spaargeld kunt verliezen wanneer de bank failliet gaat?
Context: Belgen die vorig jaar geïnvesteerd hebben in de staatsbon krijgen vandaag hun geld, inclusief de interesten, terug. Het gaat in totaal om zo’n 22 miljard euro aan spaargeld dat plots vrijkomt. Tal van banken hebben de voorbije weken nieuwe termijnrekeningen of kasbons gelanceerd om een deel van die staatsbonmiljarden aan te trekken.
- De grootbanken ING, Belfius en KBC spitsen zich bijvoorbeeld toe op de termijnrekeningen. Bij Belfius en ING krijg je een rente van 3,8 procent bruto als je je geld voor een jaar vastklikt. KBC betaalt dezelfde vergoeding uit aan wie zijn geld voor 13 maanden op een termijnrekening parkeert. Na betaling van de roerende voorheffing blijft 2,66 procent over.
- Spaarders die vroegtijdig een termijnrekening bij ING hebben geopend zien de rente zelfs oplopen tot 4 procent bruto, oftewel 2,8 procent netto.
- BNP Paribas Fortis geeft dan weer de voorkeur aan kasbons. De grootbank heeft de voorbije twee maanden meermaals uitgepakt met een tijdelijk aanbod. Ook vandaag kan je je geld uitlenen aan de bank. Momenteel is het mogelijk om in te tekenen op kasbons met een looptijd van een, twee of drie jaar. De drie formules gaan gepaard met een rente van 3,1 procent bruto, oftewel 2,17 procent netto.
Kasbons en termijnrekeningen beschermd door depositogarantiestelsel
Duiding: Wanneer je je geld belegt in een kasbon of termijnrekening krijg je op het einde van de rit het belegde kapitaal integraal terug. Maar wat als de financiële instelling failliet gaat?
- Het kapitaal wordt door het depositogarantiestelsel tot 100.000 euro beschermd bij een faillissement.
- De bescherming geldt overigens per bank. Dat betekent dus dat de optelsom wordt gemaakt van al het geld op jouw zichtrekeningen, spaarrekeningen, termijnrekeningen en kasbons bij dezelfde financiële instelling.
- Indien dat meer dan 100.000 euro is, kan je overwegen om bijvoorbeeld een spaarboekje bij een andere bank te openen.
- Hou er wel rekening mee dat dochterondernemingen tot de moederbank behoren. De bescherming voor al het spaargeld bij die banken blijft dus beperkt tot 100.000 euro. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Hello Bank en Fintro, de dochterbanken van BNP Paribas Fortis.
- Het spaargeld wordt ook gewaarborgd per persoon. Als je samen met je partner bijvoorbeeld een spaarboekje hebt bij een bank, wordt de bescherming uitgebreid tot 200.000 euro.
Ook dit: De Europese Unie heeft de minimumvereisten voor het depositogarantiestelsel vastgelegd, maar elke lidstaat is vrij om de garanties uit te breiden.
- In België wordt die bescherming sommige gevallen, wanneer je bijvoorbeeld net een woning (hoofdverblijfplaats) hebt verkocht, voor zes maanden opgetrokken tot 500.000 euro.