De vastgoedprijzen dalen in Europa, behalve in België

De hoge rentes en economische onzekerheid zetten de vastgoedmarkt onder druk. Volgens de Immoweb-barometer beginnen de prijzen in sommige EU-landen te stagneren of zelfs te dalen. Behalve in ons land.

Waarom is dit belangrijk?

Door de renteverhogingen van de centrale banken, waaronder de ECB, is het prijskaartje van een woonlening het voorbije jaar fors opgelopen. Daardoor hebben meer gezinnen moeite om een woning te kopen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Immoweb, het grootste vastgoedplatform van België, publiceert sinds 2022 elk kwartaal een rapport over de toestand van de vastgoedmarkt in Europa. Het laatste rapport is net verschenen en vergelijkt de evolutie van de Belgische vastgoedsector tijdens de eerste drie maanden van 2023 met die van onze buurlanden.

Slecht klimaat om te lenen

  • De rente op de woonleningen blijft stijgen in alle door Immoweb onderzochte landen. De immosite heeft nog geen toegang tot betrouwbare en actuele gegevens voor de hele EU, en richt zich daarom slechts op een handvol landen.
  • In de afgelopen drie maanden zijn de rentetarieven voor woonkredieten gemiddeld met 0,5 procentpunt gestegen. In het voorgaande rapport werd nog een stijging opgetekend met 0,8 procentpunt.

Geconfronteerd met de toename van de kredietkosten is het geen verrassing dat het aantal woonleningen in de meeste onderzochte landen daalt. Slechts in één land is de daling groter dan bij ons.

  • De grootste daling (op jaarbasis) werd opgetekend in Duitsland (-21 procent). In België nam het aantal kredieten af met 19 procent.
  • Spanje en Portugal zijn de enige landen die een positieve jaar-op-jaar groei melden. Zij zagen de kredietvolumes groeien met respectievelijk 4 en 5 procent.
  • De algemene neerwaartse trend werd de afgelopen drie maanden versneld: -54 procent in Duitsland ten opzichte van februari 2022, maar ook -39 procent in België en -37 procent in Frankrijk.

Dalende prijzen, behalve in België

Zo’n slecht klimaat om te lenen zou logischerwijze moeten leiden tot een daling van de vastgoedprijzen, na jaren van bijzonder hoge prijzen in vele landen, waaronder het onze. Maar we zien dat logische effect nog niet overal, en zeker niet in ons land.

  • In Frankrijk dalen de prijzen licht met -0,5 procent, met grote regionale verschillen (Parijs: -3,9 procent op jaarbasis).
  • In Duitsland dalen de huizenprijzen met 2,2 procent en de appartementsprijzen met 4,3 procent.

De prijzen in België houden echter stand: ze vertonen een gematigde stijging van gemiddeld 0,9 procent in het eerste kwartaal van 2023, met een vergelijkbare stijging voor huizen en appartementen.

  • De prijstoename is maar de helft zo groot als in de eerste kwartalen van de twee voorgaande jaren, toen de gemiddelde prijsstijging 1,9 procent bedroeg.
  • In een jaar tijd stegen de vastgoedprijzen in Vlaanderen en Wallonië met respectievelijk 3,6 en 3,5 procent, maar in Brussel “slechts” met 2,6 procent.
  • Op provinciaal niveau wordt de rangschikking dit kwartaal gedomineerd door Vlaams-Brabant (+1,8 procent), gevolgd door Oost-Vlaanderen (+1,6 procent) en Luxemburg (+1,4 procent).
  • De provincies Limburg (+0,4 procent), Waals-Brabant (+0,3 procent) en Antwerpen (+0,2 procent) lieten kleinere stijgingen optekenen.

(ns)

Meer