“Belgische vastgoedverkopers wachten liever op een koper dan de prijs te verlagen”

Tijdens het voorgaande kwartaal heeft Fednot, de Federatie van het Notariaat, 9 procent minder vastgoedtransacties geteld. Toch dalen de woningprijzen niet. Hoe komt dat? Bart Van Opstal van Notaris.be geeft in een gesprek met Business AM meer uitleg.


Beluister hieronder het volledige gesprek met Bart Van Opstal


In het nieuws: uit de vastgoedbarometer van Notaris.be blijkt dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 9 procent minder transacties waren. Desondanks stijgen de vastgoedprijzen nog lichtjes. De gemiddelde prijs van een huis steeg met 1,1 procent en appartementen werden gemiddeld 1,5 procent duurder. In het buitenland daarentegen dalen de prijzen wel.

  • “Belgisch vastgoed gedraagt zich doorgaans anders dan dat in het buitenland”, verduidelijkt Van Opstal. “Woningen blijven langer te koop staan, maar de verkopers zijn niet onmiddellijk bereid om de prijs te verlagen. Ze wachten tot ze een koper vinden.”
  • Kristophe Thijs, directeur communicatie bij de Confederatie voor Immoberoepen (CIB), merkte eerder in een gesprek met onze site op dat de prijzen in ons land ook minder fors dalen omdat Belgische kredietverstrekkers veel voorzichtiger zijn met het verlenen van hypothecaire kredieten dan de buitenlandse banken.

Vooruitblik: desalniettemin is de vastgoedmarkt afgekoeld. Maar de notaris plaats wel een kanttekening bij die afkoeling.

  • “Er was in het eerste kwartaal van dit jaar evenveel activiteit op de vastgoedmarkt als tijdens de periode voor de coronacrisis”, klinkt het. “Dat wil zeggen dat de coronapiek in de vastgoedsector nu voorbij is. We gaan opnieuw richting een evenwichtigere vastgoedmarkt.”

(fjc)

Meer