Vastgoedmarkten beginnen kost van stijgende zeespiegel in te calculeren

De kostprijs van vastgoed in kustgebied dat kwetsbaar is voor de stijgende zeespiegel en in de toekomst het risico loopt om vaak te worden overstroomd, begint te dalen.

Dat blijkt uit een studie van de First Street Foundation, een Amerikaanse vzw. Uit het rapport moet blijken dat de waarde van het vastgoed in zulke gebieden in 8 verschillende Amerikaanse staten sinds 2005 met ruim 14 miljard dollar is gedaald.

De studie keek naar 9,2 miljoen vastgoedtransacties en 20 miljoen eigendommen in de staten New York, New Jersey, Connecticut, Florida, Georgia, South Carolina, North Carolina en Virginia.

Waardeverlies van gemiddeld 7.000 dollar per jaar

First Street heeft ook een online applicatie gelanceerd waarmee mensen door hun adres in te brengen kunnen kijken wat de voorspellingen zijn voor hun eigendom en hoe dat de prijs van hun woning in de toekomst dreigt te beïnvloeden. In het betrokken kustgebied is sprake van een waardevermindering van gemiddeld 7.000 dollar (6.000 euro) per eigendom per jaar, maar de grootste waardedalingen worden genoteerd in de staat Florida (Miami) en het kustgebied van de staat New Jersey. In vele van die gebieden kampen inwoners nu al geregeld met overstromingen.

Gemiddeld 7% goedkoper dan vastgoed in onbedreigd gebied

Volgens klimaatwetenschapper Andrea Dutton van de universiteit van Florida in Gainesville bevestigt de studie wat velen al weten: de waarde van het vastgoed daalt niet enkel in functie van de dreiging van de toekomstige stijging van de zeespiegel, maar omdat de impact ervan zich nu al doet gevoelen.

De stijging van de zeespiegel is al het onderwerp geweest van verschillende studies, maar steeds meer wetenschappers beginnen zich nu te interesseren voor de impact ervan op de waarde van het vastgoed. In een studie die door het Journal of Financial Economics wordt gepubliceerd staat dat betrokken vastgoed nu al 7% goedkoper is dan gelijkaardige eigendommen in plekken waar geen overstromingsgevaar heerst.


© Getty Images

Meer