Van Gucht: ‘Nationale daling wordt gedreven door dalende trend in Antwerpen’

Tijdens een persconferentie gaf het Nationaal Crisiscentrum vrijdagochtend toelichting bij de epidemiologische situatie in België.

Het gemiddelde aantal coronabesmettingen per dag in ons land blijft verder dalen. In de week van 18 tot 24 augustus zijn dagelijks gemiddeld 477 positieve gevallen vastgesteld. Dat is 7 procent minder dan de zeven dagen ervoor. In totaal zijn nu al officieel 83.500 mensen besmet geraakt met Covid-19 in België.

‘Deze daling op het nationale niveau wordt vooral gedreven door de dalende trends in Antwerpen en Luik. Ook in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg zien we dalingen. Het hoogste aantal nieuwe gevallen komt nog steeds uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest’, zegt interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht.

Tussen 18 en 24 augustus waren dat er dagelijks gemiddeld 5,7 sterfgevallen te betreuren. De zeven dagen ervoor lag dat aantal nog op 10,1. Nadat het totale dodentol enkele dagen geleden is bijgesteld, staat het aantal in België nu op 9.884. ‘Het aantal overlijdens is teruggelopen tot het niveau van voor de hittegolf’, stelt Van Gucht.

Griepseizoen op komst

Tijdens de persconferentie wees de viroloog er ook op dat het griepseizoen opnieuw op komst is. ‘We denken dat het dit jaar belangrijk is dat mensen uit de risicogroepen zich tegen de griep laten vaccineren’, klonk het. ‘Om een overbelasting van de ziekenhuizen te vermijden, moeten zoveel mogelijk mensen uit de risicogroepen zich laten vaccineren.’ Dat geldt eveneens voor zorgpersoneel.

In België zullen er dit jaar 2,9 miljoen griepvaccins beschikbaar zijn. ‘Dat zijn er een half miljoen meer dan vorig jaar’, zegt Van Gucht, die uitlegt hoe het alles zal verlopen. ‘Van 15 september tot 15 november zullen vaccins geleverd worden voor prioritaire groepen, zoals zwangere vrouwen, 65-plussers, mensen die in een instelling wonen en huishoudens met kinderen jonger dan zes maanden.’ Vanaf 15 november krijgt de bredere bevolking toegang tot een dosis van het vaccin, volgens de beschikbaarheid daarvan.

Lees ook: Waarom het deze winter allemaal een pak erger dreigt te worden met COVID-19

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20