Waarom het deze winter allemaal een pak erger dreigt te worden met COVID-19

Al bijna vijf maanden doet het buitenleven dienst als een vitale sociale uitlaatklep – een ruimte waar mensen nog steeds relatief veilig samen kunnen eten, drinken, ontspannen en sporten. Dat wordt een heel ander verhaal vanaf het najaar en gedurende de komende winter. Bovendien is de winter an sich al aantrekkelijker voor het virus. Brace yourselves, winter is coming.

Het coronavirus zal niet weg zijn tegen dan, integendeel. Er zal nog geen vaccin zijn en mensen zullen de facto meer dingen binnen moeten doen. Het najaar en vooral de winter zullen niet alleen de kwaliteit van het dagelijks leven onder druk zetten maar wellicht ook het verloop van de pandemie zelf. Dat komt omdat het risico van verspreiding van het coronavirus in besloten ruimtes groter is. Om het (wellicht te) simpel te stellen: buiten is er voldoende lucht om het virus snel te verdunnen en is er ook nog de nuttige virusdodende werking van zonlicht. Binnenshuis kan het virus zich ophopen en gemakkelijker ingeademd worden, en als die ruimte verwarmd wordt, kan het leiden tot drogere lucht en die is gastvrijer voor het virus.

Evidente en minder evidente maatregelen

Experts maken zich vooral grote zorgen over de risico’s van bijeenkomsten binnen, maar zeggen tegelijk dat we de zaak voor een groot stuk zelf in de hand kunnen nemen en dat we verschillende maatregelen kunnen nemen om ons te beschermen van besmetting. Sommige liggen voor de hand en zijn simpel. Zoals: blijf minstens twee meter uit elkaar, draag een masker, veeg vaak aangeraakte oppervlakken af, blijf uit drukke kamers en liften. Andere zijn niet zo evident. Zoals: ontmoet elkaar in een gebouw met voldoende filters in het ventilatiesysteem en gebruik een draagbare luchtreiniger en een luchtbevochtiger.

Vakanties naar warmere streken? Nope

Nu al valt ook te horen dat naar de winter toe we wellicht niet moeten hopen op een versoepeling van de maatregelen naar bubbels toe, of, moesten ze weer versoepeld worden, we er rekening mee moeten houden dat tegen pakweg eind oktober, begin november we opnieuw naar kleinere bubbels zullen moeten gaan. Het doorbrengen van tijd binnenskamers met mensen met wie je niet samenwoont, is echt riskant luidt het – en kan beter vermeden worden als je het kunt helpen. Iets anders wat we niet graag zullen horen is dit: vakanties naar warmere streken brengen aanzienlijke risico’s met zich mee volgende winter.

Pandemisch vermoeid

De meeste experts verwachten vanaf het najaar een verdere toename van COVID-19-gevallen en sterfgevallen. De winter zal veel erger worden dan nu, luidt het, en er is nog genoeg ruimte bij de bevolking voor dit virus om uit te breiden. We weten immers dat het grootste risico van verspreiding van dit virus is wanneer een aanzienlijk aantal mensen voor een langere periode binnenshuis samenkomt. Daar komt nog bij dat mensen nu al pandemische vermoeidheid voelen; het leven onder maatregelen wordt ervaren als moeilijker en er zijn geen aanwijzingen waarom dat niet alleen maar erger zal worden.

Hoewel gegevens over de circulatie van het coronavirus in de winter schaars zijn, verspreiden andere respiratoire virussen, zoals influenza, zich in de winter meestal gemakkelijker dan in de zomer. Omdat mensen meer tijd samen binnenshuis doorbrengen, omdat de lagere luchtvochtigheid beter bij de virussen past, omdat onze slijmvliezen droger en kwetsbaarder worden voor infectie.

Drie redenen waarom griep zorgen baart

Om het nog erger te maken, zal de pandemie samenvallen met het griepseizoen, dat meestal in oktober begint en van december tot februari op zijn ergst is. Hoewel onderzoekers nog niet weten hoe ernstig het griepseizoen dit jaar zal zijn, baart deze overlapping zorgen om drie belangrijke redenen.

Ten eerste kan het griepseizoen, zelfs als er geen pandemie is, de bedden en middelen van ziekenhuizen belasten. Als zowel de griep als COVID-19 zich tegelijkertijd verspreiden, komt ons gezondheidszorgsysteem verder onder druk te staan. Ten tweede: COVID-19 brengt het ademhalingssysteem in gevaar en dat geldt ook voor griep, en ze kunnen elkaar dus erger maken. Het is de reden waarom er aangedrongen wordt dat iedereen die daartoe in staat is, dit jaar het griepvaccin zou moeten krijgen. En ten derde, omdat de twee ziekten enkele symptomen gemeen hebben, kan het moeilijk zijn om ze uit elkaar te houden. Dat kan op zijn beurt de inspanningen in ziekenhuizen om vermoedelijke COVID-19-gevallen te identificeren, belemmeren. Het kan ook zorgen en angst oproepen bij mensen die niet weten met welke ziekte ze zijn getroffen.

De test die het allemaal veel makkelijker zou maken

Iets wat ons leven een pak makkelijker zou maken is als er goedkope, snelle coronavirus-tests zouden komen die iedereen in huis zou hebben en zou kunnen gebruiken. Eenvoudige thuistests voor het coronavirus, zouden komende winter de sleutel kunnen zijn om het testen uit te breiden en de verspreiding van de pandemie te belemmeren. Eén variant, testen op papierstroken, is goedkoop en gemakkelijk genoeg om ervoor te zorgen dat we onszelf elke dag zouden kunnen testen. Je spuugt gewoon in een buisje met zoutoplossing en steekt er een klein stukje papier in met daarin een reepje proteïne. Als je met voldoende van het virus besmet bent, zal de strip binnen 15 minuten van kleur veranderen.

Maar, zoiets zit er niet aan te komen. De consensus voor een best case scenario om de winter op een aanvaardbare manier vereist dus beleidsinterventie. Namelijk: wijdverbreid, betaalbaar en snel testen; sterk afgedwongen mondkapjesmandaten; en verbeterde ventilatie in klaslokalen en andere binnenruimtes. En een beetje geluk ook, want een slecht griepseizoen zou er snel een nachtmerriescenario van kunnen maken

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20