Van gratis geldopname tot loketverrichting: hoeveel betaal je vandaag voor een totaalpakket bij je bank? En wat krijg je?

Met de universele bankdienst willen de federale overheid en de bankenfederatie Febelfin tegemoetkomen aan de noden van de niet-digitale klanten. Bij veel banken zitten de loketdiensten al in een betalend pakket, maar onze vergelijking toont aan dat er meestal strenge limieten gelden.

Eerder deze week kwam aan het licht dat de federale overheid en Febelfin in het geheim hebben gewerkt aan een universele bankdienst. Bedoeling is om bepaalde traditionele diensten betaalbaar te houden voor de niet-digitale klanten. Die universele bankdienst mag maximaal 60 euro per jaar kosten.

Extra kosten voor loketverrichtingen

Wie een gratis zichtrekening heeft, moet doorgaans een bijdrage betalen om een beroep te kunnen doen op de loketdiensten. Zo vragen veel banken bijvoorbeeld een vergoeding van 2 euro als je geld wenst over te schrijven aan het loket. Ook geldopnames aan de automaat van een concurrerende bank is doorgaans betalend als je een gratis zichtrekening hebt.

Tot voor kort waren er nog enkele banken die die diensten kosteloos aanboden bij een gratis zichtrekening. Argenta is de laatste bank die daarvan is afgestapt. Bij de bank konden de klanten tot 1 februari gratis loketverrichtingen doen zonder daarvoor een extra bijdrage te moeten betalen of een betalend zichtrekeningpakket te openen.

Intussen heeft de bank de formules omgegooid. Het is nog mogelijk om een gratis zichtrekening te openen, maar voor bepaalde diensten moet je voortaan wel een bijdrage betalen. Wie bijvoorbeeld een overschrijving of geldafhaling aan het loket wil doen, betaalt 1,5 euro per verrichting. Die diensten zitten wel vervat in de betalende formules. Voor de goedkoopste formule (Silver) betaal je 3,35 euro per maand. Geldopnames aan een automaat van een andere bank blijven gratis voor alle formules, inclusief de gratis zichtrekening.

We zien iets gelijkaardig bij de andere banken. Zodra je kiest voor een betalende formule krijg je toegang tot een reeks diensten. Veel banken bieden al een gelijkaardige dienst aan als die van de nakende universele bankdienst. Al toont onze vergelijking aan dat veel banken toch enkele strenge limieten hanteren.

Beperkte loketverrichtingen BNP Paribas Fortis

Bij de marktleider BNP Paribas Fortis zijn de traditionele dienstverleningen bijvoorbeeld enkel beschikbaar voor klanten met een Premium Pack. Zo’n pakket kost maandelijks 7 euro, of 84 euro per jaar. Dat is duurder dan de universele bankdienst.

Bovendien kan je slechts twaalf keer per jaar een beroep doen op de loketdiensten. Wie die limiet overschrijdt, betaalt bijvoorbeeld 2 euro per papieren overschrijving. Het aantal gratis loketverrichtingen ligt overigens lager dan wat er in het akkoord over de universele bankdienst staat. In het charter staat dat er minimaal 60 manuele verrichtingen per jaar mogelijk zijn. Bij zowel het Comfort Pack (3,5 euro per maand) als bij het Premium Pack kan je onbeperkt geld afhalen aan de automaat van de concurrent.

BNP Paribas Fortis samenvatting:

  • Maandelijkse bijdrage: 3,5 euro voor een Comfort Pack en 7 euro voor een Premium Pack
  • Loketverrichtingen: 12 per jaar voor wie een Premium Pack heeft. Extra bijdrage voor wie die limiet overschrijdt
  • Onbeperkte geldopnames aan automaten van concurrenten (bij Comfort Pack en Premium Pack)

Ongelimiteerde loketverrichtingen bij KBC

Bij KBC krijg je de keuze uit een basisformule en een betalende. Net zoals bij andere banken moet je extra betalen als je met een gratis zichtrekening een beroep wilt doen op de loketdiensten. Je betaalt bijvoorbeeld 2 euro voor een verrichting aan het loket. Die kosten vallen weg zodra je een KBC-Plusrekening hebt. In dat geval kan je zonder beperkingen aankloppen bij een loketbediende. De betalende zichtrekening kost je 3,25 euro per maand, of 39 euro per jaar. De grootbank duikt dus vlotjes onder het vooropgestelde maximumtarief van de universele bankdienst.

Wie een KBC-Plusrekening wil, moet zich overigens geen zorgen maken over extra kosten bij een geldopname aan de bankautomaat van een concurrent. Ook die verrichting blijft kosteloos. Wie een gratis zichtrekening heeft, betaalt 0,5 euro per geldopname.

KBC Samengevat:

  • Maandelijkse bijdrage: 3,5 euro voor KBC-Plusrekening
  • Loketverrichtingen: onbeperkt bij KBC-Plusrekening
  • Onbeperkt geldopnames aan automaten van concurrenten (bij KBC-Plusrekening)

Limiet geldopnames bij goedkoopste zichtrekening ING

De grootbank ING (België) biedt twee betalende formules aan: ING Lion Account en de Groene ING-rekening. Voor die formules betaal je maandelijks respectievelijk 1,9 euro en 4,5 euro. Het prijsverschil ligt aan de extra diensten waar je toegang tot krijgt. Naast die formules bestaat er ook een gratis zichtrekening, maar hier gelden dezelfde beperkingen als bij de gratis zichtrekeningen van de andere grootbanken.

Bij ING Lion Account, de goedkoopste formule van de bank, kan je maximaal 3 geldopnames per maand doen aan de automaat van een concurrerende bank. Voor de periode juli-december 2021 wordt die limiet opgetrokken tot 36. Met deze zichtrekening is het wel niet mogelijk om kosteloos een beroep te doen op een loketbediende. Voor een overschrijving betaal je bijvoorbeeld 2 euro.

Niet-digitale klanten zijn dus met andere woorden verplicht om een Groene ING-rekening te openen bij de bank als ze vaak loketverrichtingen doen. Net zoals bij BNP Paribas Fortis geldt er een limiet van 12 manuele verrichtingen per jaar.

ING samengevat:

  • Maandelijkse bijdrage: 1,9 euro voor een ING Lion Account en 4,5 euro voor een Groene ING-rekening
  • Loketverrichtingen: betalend met een ING Lion Account, maximaal 12 verrichtingen met een Groene ING-rekening
  • 3 geldopnames per maand aan automaten van de concurrenten met een ING Lion Account, onbeperkt geldopnames met een Groene ING-rekening

Prijs zichtrekening Belfius afhankelijk van kredietkaart

Klanten bij Belfius krijgen eveneens de keuze uit een betalende zichtrekening (Comfort) en een gratis formule (Pulse). Ook hier is de gratis formule niet interessant voor de niet-digitale klanten. Een geldopname aan een bankautomaat van een concurrent kost 0,5 euro en voor een loketverrichting betaal je 2 euro.

Bij Belfius is de prijs van de betalende zichtrekeningpakketten niet zozeer afhankelijk van de extra diensten. De prijs wordt voornamelijk bepaald door de kredietkaart die je bij het pakket ontvangt. Voor een gewoon pakket met een zichtrekening betaal je 2,25 euro per maand, of 27 euro per jaar. Voor die prijs kan je één manuele verrichting per maand doen.

Het aantal kosteloze verrichtingen loopt niet op naarmate je meer betaalt voor je zichtrekeningpakket. Voor de Comfort Gold-rekening betaal je bijvoorbeeld 5,5 euro per maand, oftewel 66 euro per jaar, maar je krijgt geen extra loketverrichtingen. De grootste troef van dat pakket is een kredietkaart, de Mastercard Gold, met onder meer extra verzekeringen.

Belfius Samengevat:

  • Maandelijkse bijdrage: 2,25 tot 5,5 euro voor een Comfort-rekening
  • Loketverrichtingen: 1 per maand bij alle Comfort-formules
  • Onbeperkt geldopnames aan automaten van concurrenten (bij alle Comfort-formules)

Conclusie: De universele bankdienst zal veel niet-digitale klanten een heel eind op weg helpen. Bij een aantal banken, zoals Argenta, is het mogelijk om voor een bepaalde bijdrage kosteloos een beroep te doen op die diensten, maar bij veel andere banken is het aantal loketverrichtingen gelimiteerd, ongeacht de bijdrage die je betaalt voor een zichtrekening. Wie geen beroep wenst te doen op de traditionele diensten, heeft de keuze uit een reeks gratis zichtrekeningen. België telt intussen verschillende digitale spelers, zoals Keytrade Bank, die ook gratis zichtrekeningen aanbieden voor digitale klanten.

Lees ook:

Meer