Vaccinrivaliteit tussen China en VS flakkert op na Covid-uitbraak in Taiwan

Taiwan worstelt met een groeiende uitbraak van Covid-19. Terwijl de Taiwanese regering en leden van het Amerikaanse Congres leunen op de regering-Biden voor vaccins, bood Peking Taipei prikjes aan. De regering van Taiwanees president Tsai Ing-wen reageerde woest. Volgens de Taiwanezen is de bemoeizucht van China de reden dat het democratische eiland maar moeizaam aan vaccins geraakt. Washington zei dat er aan Amerikaanse vaccins ‘geen verplichtingen’ verbonden zullen zijn.

De democratische eilandnatie Taiwan wist meer dan een jaar lang het coronavirus grotendeels buiten haar eigen grenzen te weren. Daar kwam sinds begin deze maand verandering in.

Het Taiwanese centrum voor ziektebestrijding, dat al sinds januari 2020 elke dag live persconferenties geeft met updates over de ziekte in het land, moest op 12 mei 16 besmettingen optekenen. Dat was het hoogste aantal Covid-gevallen dat ooit op één dag in Taiwan werd vastgesteld tijdens de gehele pandemie. Sterker nog: de besmettingen hadden plaatsgevonden binnen de gemeenschap en ook nog eens op drie verschillende plaatsen.

Sindsdien is het hek van de dam op het eiland. Drie dagen later werden er maar liefst 180 gevallen gemeld en ondertussen komen er elke dag gemiddeld 300 gevallen bij. Op dit moment zijn er 4.285 actieve besmettingen en vielen er 35 doden. Het aantal nieuwe besmettingen stijgt wel niet exponentieel. Dat komt onder andere omdat de bevolking in een vrijwillige ‘harde’ lockdown ging, zelfs al had de regering maar een ‘lichte’ lockdown aangekondigd.

Ondertussen heeft Taiwan tenminste 311.000 doses toegediend aan hun bevolking van 23,5 miljoen. Zowel Peking als Washington willen Taiwan tegemoet komen met vaccins. Maar de Taiwanezen halen hun neus grotendeels op voor de Chinese poging tot liefdadigheid.

China maakte van Taiwan een diplomatieke paria

Taiwan is er tot nu toe in geslaagd om in totaal 700.000 vaccins aan te kopen. Het land heeft naar eigen zeggen moeite om deel te nemen aan gesprekken voor vaccindeals. De schuld daarvan zou liggen bij China, dat Taiwan niet erkent als onafhankelijk land en bovendien behandelt als een rebelse provincie.

China zou van de eilandnatie een diplomatieke paria gemaakt hebben, meent Taiwan. Met de door de Verenigde Naties goedgekeurde ‘One China’-policy houden ze die situatie in stand binnen de internationale gemeenschap. Bovendien worden betrekkingen met Taiwan door de meeste landen koortsachtig gemeden om niet op de tenen van Peking te trappen.

Het dominante gedrag van China gaat ook gepaard met het routineus bedreigen van Taiwan met militair spierballengerol en het buitensluiten van het land uit organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en agentschappen van de VN zoals de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie. Allemaal overigens cruciale kanalen voor de bestrijding van het virus.

Toen Peking vorige week dan vaccins aanbood om het eiland uit de nood te helpen, sloegen de stoppen door bij de Taiwanezen.

‘Elke keer dat de pandemie opflakkert in ons land, bekritiseert China ons voor het weigeren van hun vaccins. Zij weten nochtans wie er verantwoordelijk is voor het belemmeren van onze import van vaccins. We maken er geen woorden meer aan vuil’, stond er te lezen in een bericht van de Taiwanese overheid aan persagentschap Reuters.

Dan maar aankloppen bij ‘grote broer’ Biden

Taiwan zal voor vaccins steun zoeken bij de Verenigde Staten, hun schaduwbondgenoot die Peking voor hen onder de duim houdt terwijl het Peking wel officieel erkent als het ‘echte’ van de twee China’s.

60 Amerikaanse Congresleden, bestaande uit zowel Republikeinen als Democraten, stelden zaterdag een brief op voor Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waarin ze de regering-Biden aanmanen om vaccins naar Taiwan te sturen. De groep beleidsmakers wordt geleid door de Republikein Andy Barr en Democraat Brad Sherman.

Het lijkt erop dat de VS de Taiwanezen inderdaad zal inwilligen met de levering van vaccins. Binnen de Amerikaanse overheid wordt er gesproken over een ‘sterke partnership’ tussen Washington en Taipei wat betreft de strijd tegen Covid-19, weet Reuters. De VS zou ook tegen eind juni zeker 80 miljoen vaccins weggeven aan andere landen. Daarmee zouden de Amerikanen in totaal meer vaccins hebben weggeven dan Rusland en China dit jaar.

Washington kon het niet laten om uit te halen naar die laatste twee landen. ‘Het belangrijkste is dat onze vaccins zonder verplichtingen komen. We willen wereldleider worden in het weggeven van vaccins omdat dit het juiste is om te doen,’ liet een hoge ambtenaar binnen de regering-Biden weten aan Reuters. Hoeveel vaccins Taipei precies mag verwachten is voorlopig onbekend.

(lb)

Lees ook: Het nieuwste wapen in de handelsoorlog tegen China: Taiwanese ananas

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20