Taiwan verliest dan toch de strijd tegen Covid-19: lichte lockdown na recordaantal besmettingen

De Aziatische eilandstaat Taiwan, die zo lang het virus buiten zijn grenzen kon houden, moest zaterdag toch buigen voor Covid-19. Er werden die dag 180 besmettingen vastgesteld op verschillende plaatsen in het land. De hoofdstad Taipei gaat in een lichte lockdown en andere preventieve maatregelen werden afgekondigd in het land. Als de situatie niet verbetert, is een volledige lockdown de volgende stap.

Waarom dit belangrijk is: Taiwan was tijdens de gehele pandemie een schoolvoorbeeld van hoe een democratisch land, met president Tsai Ing-wen aan het roer, het hoofd kon bieden aan het virus. Dankzij een snelle reactie op de uitbraak in China en een strikte dagelijkse opvolging van besmettingen in eigen land is het virus nooit uitgebroken in Taiwan. Tot nu toe.

Op woensdag werden er 16 lokale besmettingen in het land gemeld, op drie verschillende plaatsen. Dat was toen het hoogste aantal gevallen dat Taiwan ooit registreerde tijdens de gehele coronapandemie. Hoogst ongebruikelijk en zeer verontrustend voor het land, dat één van de beste Covid-19-reacties ter wereld had.

Het dreigingsniveau in Taiwan werd toen door minister van Gezondheid Chen Shih-chung naar niveau 2 verhoogd. Niveau 3 zou een soort lichte lockdown betekenen en bij niveau 4 zouden delen van het land in volledige lockdown gaan.

Zaterdag werden er dan 180 gevallen gemeld. Net als woensdag zijn de meeste van die besmettingen geconcentreerd in het noorden rond de hoofdstad Taipei. Maar deze keer zijn er ook besmettingen in de steden Taichung en Changhua, gebieden langs de westelijke kust van Taiwan. De uitbraak begint zich dus te verspreiden over het eiland.

Taipei in lichte lockdown

De infecties komen mogelijk van een buitenlandse piloot die besmet was met Covid-19 voor hij aankwam in Taiwan. Piloten kennen in Taiwan een kortere quarantaine en daarom kon de man in kwestie ongestoord enkele plaatsen in het land bezoeken terwijl hij nog besmettelijk was.

De Taiwanese contact tracing slaagde er maar moeilijk in om alle mogelijke infecties die de piloot kon veroorzaken in kaart te brengen. Er zijn ook besmettingen gevonden die niet gelinkt kunnen worden aan de man.

Niveau 3 werd zaterdag dan aangekondigd voor de hoofdstad Taipei en zusterstad New Taipei door het Taiwanese centrum voor ziektebestrijding. Mensen in die steden moeten nu te allen tijde een masker dragen en bijeenkomsten binnenshuis van meer dan vijf personen zijn verboden.

Mensen mogen buiten niet meer bijeenkomen met meer dan tien personen. Restaurants mogen niet meer dan 100 mensen ontvangen, en als ze geen social distance kunnen garanderen tussen klanten moeten ze overstappen op een takeaway-model. Tenslotte moeten niet-essentiële verplaatsingen zo veel mogelijk vermeden worden.

Chen liet weten dat het land zal overschakelen naar niveau 4 als er binnen de komende zeven dagen meer dan 100 infecties per dag worden vastgesteld. Dan zou er een volledige lockdown komen in delen van Taiwan.

Wat liep er mis?

Volgens verschillende Taiwanese bronnen gedroeg de bevolking zich de laatste tijd ietsje te laks. Hoewel 65 tot 70 procent van de bevolking nog steeds maskers droeg in het land, zelfs al was er amper sprake van besmettingen.

De grootste oorzaak zou wel eens een structurele fout in het Taiwanese Covid-testen kunnen zijn. Volgens William Yang, Azië-correspondent voor Deutsche Welle, werden bezoekers in het land na hun quarantaine van veertien dagen niet getest om na te gaan of ze nog besmettelijk waren. (mah)

Lees ook: Lessen voor overheden wereldwijd: hoe Taiwan het pandemische monster in bedwang houdt

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20