Is het Covid-paradijs Taiwan in gevaar?

Taiwan kondigde woensdag aan dat er 16 lokale besmettingen op drie verschillende plaatsen binnen het land werden vastgesteld. Begint het tij voor het land, dat zo lang het coronavirus kon buiten houden, dan toch vlak op de valreep te keren?

In de democratische eilandstaat Taiwan is er bijna geen sprake van een pandemie. Het land kende nog maar 1.123 besmettingen sinds het begin van de Covid-crisis. Ongeveer 1.100 van de zieken zijn ondertussen genezen en ‘maar’ 12 mensen kwamen om.

Toch blijven de Taiwanezen waakzaam. Zo is er bijvoorbeeld maskerplicht op verschillende openbare plaatsen. Vooral de ervaring van de SARS-uitbraak van 2003 heeft de Taiwanezen veel bijgeleerd over het snel reageren op epidemieën. Er vielen door die ziekte net geen 200 doden in het land.

Het gevaar blijft wel op de loer liggen. Woensdag kondigde het Taiwanese centrum voor ziektebestrijding aan dat er 16 gevallen van Covid-19 zijn vastgesteld op het eiland. Dat is het hoogste aantal besmettingen dat ooit werd aangetroffen op één dag in het land sinds de duur van de hele pandemie.

Verspreiding in het noorden

Het betreft ook allemaal lokale besmettingen die voorvielen binnen de eigen gemeenschap. Het grootste aandeel van de Covid-19-gevallen werd voorheen geïmporteerd vanuit het buitenland.

Er is nog meer slecht nieuws: die 16 gevallen zijn verspreid over drie locaties in het land. Zeker vijf ervan werden vastgesteld in twee districten van de hoofdstad Taipei. De andere gevallen kwamen voor in New Taipei, Yilan en Keelung. Daarmee blijven de besmettingen wel geconcentreerd in het noorden van het eiland.

Het Taiwanese centrum voor ziektebestrijding, geleid door minister van Gezondheid Chen Shih-chung, verhoogde het dreigingsniveau van het land eerder al naar niveau twee. Op niveau drie zou Taiwan voor de eerste keer een lockdown invoeren. Zo ver is het dus nog niet gekomen.

Vaccinatie stokt

De vaccinatie van Taiwan is tot nu toe redelijk traag verlopen, al heeft het land wel een kleine 200.000 vaccins van AstraZeneca kunnen bemachtigen. De urgentie ontbreekt wel een beetje. Een groot deel van de bevolking heeft het gevoel dat de Covid-situatie onder controle is en bovendien heerst er wat scepsis over de doeltreffendheid en veiligheid van het vaccin.

Om de bevolking te overtuigen, lieten de Taiwanese premier Su Tseng-chang en minister van Gezondheid Chen zich eind maart op televisie vaccineren met het AstraZeneca-shot.

Er werden in het hele land al 112.000 prikjes toegediend. In Taiwan wonen ongeveer 23,7 miljoen mensen.

(lb)

Lees ook: Lessen voor overheden wereldwijd: hoe Taiwan het pandemische monster in bedwang houdt

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20