Peking laat (opnieuw) spierballen rollen boven Taiwan: recordaantal oorlogsvliegtuigen schendt luchtruim

Vijfentwintig Chinese straaljagers hebben maandag het luchtruim van het autonome Taiwan geschonden – een record. De dag ervoor waarschuwden de Verenigde Staten een ‘steeds agressiever’ China nog om de status quo rond Taiwan niet te doorbreken.

Het ministerie van Defensie zei dat 25 Chinese vliegtuigen, waaronder gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers die kernwapens kunnen afwerpen, maandag zijn zogenoemde luchtverdedigingsidentificatiezone (ADIZ) zijn binnengevlogen. Het luchtruim werd voor de tiende dag op rij geschonden. 

Het democratische Taiwan, een eiland met de facto zelfbestuur, gaat gebukt onder de voortdurende dreiging van een invasie door Peking, dat het ziet als een afvallige en opstandige provincie. De afgelopen maanden heeft China regelmatig vluchten uitgevoerd boven de internationale wateren tussen het zuidelijke deel van Taiwan en de door Taiwan gecontroleerde Prataseilanden in de Zuid-Chinese Zee. 

‘Agressieve acties’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sprak zich zondag uit over het spierballengerol van Peking: ‘Wat we hebben gezien, en wat ons echt zorgen baart, zijn steeds agressieve acties van de regering in Peking gericht op Taiwan, waardoor de spanningen in de Straat (van Taiwan, red.) toenemen’. 

In een interview met NBC herhaalde hij dat Washington ‘ervoor zal zorgen dat Taiwan de mogelijkheid heeft om zichzelf te verdedigen’, eraan toevoegend dat het een ‘ernstige vergissing zou zijn voor wie dan ook om te proberen de status quo met geweld te veranderen’.

Aanval ophanden? 

Sinds in Taiwan president Tsai Ing-wen in 2016 aan de macht kwam, staan de betrekkingen tussen Peking en Taipei extra sterk gespannen. Ing-wen verwerpt namelijk het Chinese aanbod om deel te nemen aan een ‘One Country, Two Systems’-structuur zoals in Hongkong werd gehandhaafd. Verder benoemt ze Taiwan ook als een onafhankelijke staat, wat door China wordt geïnterpreteerd als een inbreuk op zijn ‘One China’-beleid.

Maar over het algemeen klinkt de groeiende Amerikaanse bezorgdheid niet zo luid door in Taipei. Een hooggeplaatste Taiwanese ambtenaar liet eerder weten dat China de militaire druk op Taiwan had opgevoerd, maar dat er geen tekenen waren van een op til zijnde aanval.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20