Unizo waarschuwt dat het Belgische ondernemersvertrouwen fors afneemt

Door onder meer de hoge energieprijzen en personeelskosten heeft het Belgische ondernemersvertrouwen een stevige deuk gekregen, leert de KMO-barometer van de zelfstandigenorganisatie Unizo. Die barometer staat bijna even laag als tijdens de coronacrisis.

Unizo polst elk kwartaal naar het ondernemersvertrouwen. Uit die bevraging, ook wel de KMO-barometer genoemd, blijkt dat er voor het vierde kwartaal op rij meer negatief dan positief gestemde ondernemers zijn. Voor dit kwartaal kwam de barometer uit op -27,4 punten. Dat is slechts een fractie meer dan tijdens het eerste kwartaal van 2020, toen de coronacrisis uitbrak. Alle waarden onder 0 wijzen op een negatief evoluerende conjunctuur.

Ondernemers maken zich, net zoals de consumenten, enorm veel zorgen over de stijgende levensduurte. Zij moeten niet alleen meer betalen voor hun energieverbruik, maar ook de loonkosten stijgen zienderogen. In ons land worden de lonen door de automatische indexering aangepast aan de inflatie.

Weinig ondernemingen kunnen stijgende kosten doorrekenen

Danny Van Assche, CEO van de zelfstandigenorganisatie, merkt in een reactie aan VRT NWS op dat slechts 7 procent van de ondernemers de gestegen kosten kan doorrekenen aan zijn of haar klanten. “Een kwart van hen weet nu al dat het jaar verlieslatend zal zijn”, voegt hij eraan toe.

Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, stuurde afgelopen week een soortgelijke boodschap de wereld in. “Terwijl amper de helft van onze voedingsbedrijven erin slaagt om een beperkte prijsverhogingen te verkrijgen, zien ze de prijzen van hun producten in de supermarkten een pak meer verhogen”, klonk het.

Door stijgende (energie)kosten zien sommige bedrijven zich zelfs genoodzaakt om de activiteiten volledig of geleidelijk te staken. Daarom vraagt Unizo dat de Vlaamse regering, in navolging van de federale regering, snel met steunmaatregelen over de brug komt. Normaal zal de Vlaamse minister-president Jan Jambon die bekendmaken tijdens zijn Septemberverklaring volgende week maandag.

Groene transitie

Van Assche waarschuwt bovendien dat de situatie voor heel wat bedrijven nog zal verergeren. Hij verwijst daarbij naar ondernemingen die binnenkort hun energiecontract moeten vernieuwen en de acties waarmee de vakbonden dit najaar dreigen.

Uit de KMO-barometer blijkt ook dat meer en meer Belgische ondernemingen aandacht hebben voor de groene transitie. 12 procent is al maximaal overgeschakeld op hernieuwbare energie. Nog eens bijna de helft is al gedeeltelijk overgeschakeld of plant een transitie op korte of middellange termijn. Slechts 4 op 100 vinden een snellere transitie niet nodig.

(as)

Meer