Universiteit Gent naar code rood: geen hoorcolleges meer op de campus

3 weken na de start van het academiejaar schakelt de universiteit van Gent over naar code rood. Dat wil zeggen dat zowat alle lessen online worden gegeven.

Twee dagen voor het academiejaar van start ging, had rector Rik Van de Walle besloten om zijn universiteit toch op code oranje te zetten. Toen bleven de VUB en de KU Leuven nog op code geel. Intussen schuift de universiteit van de Arteveldestad naar code rood.

Code rood gaat in vanaf 26 oktober en zal zeker vier weken aangehouden worden.

Met de stijgende coronacijfers in het achterhoofd wil de UGent nieuwe verstrengingen dus voor zijn. ‘De UGent zet deze stap om de verdere verspreiding van het coronavirus in de maatschappij tegen te gaan en uit zorg voor de veiligheid en gezondheid van haar studenten en medewerkers’, staat er te lezen op de website van de universiteit.

Bijna alles online

Concreet betekent dit dat de universiteit naar online- of afstandsonderwijs overschakelt waar mogelijk. Practica zullen wel nog mogen doorgaan, maar in kleine groep en met de nodige veiligheidsmaatregelen. Er is nog geen einddatum voor code rood.

Op dinsdag kondigde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts al aan dat hij vasthoudt aan code geel voor het lager en het middelbaar onderwijs. Maar in de lagere scholen en middelbare scholen liggen de besmettingscijfers voor corona, volgens Weyts, binnen de lijn van de verwachtingen.

Nieuwe maatregelen

In de grote steden is er sinds de heropening van het hoger onderwijs een sterke stijging op te merken, net zoals in de rest van het land. De beslissing van de universiteit is dus niet onverwacht. Op vrijdag worden er ook bij ons nieuwe maatregelen verwacht. Tegelijk zou ook de befaamde coronabarometer onthuld moeten worden.

Op woensdag werden er in Frankrijk nieuwe, strengere maatregelen afgekondigd. Enkele grote probleemsteden krijgen er een avondklok. Ook in Nederland is men nu overgeschakeld op een lockdown light: daar moet de horeca sluiten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20