Coronamaatregelen verstrengd: ‘Maximaal 3 nauwe contacten en cafés om 23 uur dicht’

De nauwe contacten worden opnieuw verkleind. ‘De situatie is ernstig, zeer ernstig. Daarom moeten we de bestaande maatregelen verstrengen’, zegt premier Alexander De Croo op een persconferentie na de vergadering van het Overlegcomité.

Vanaf 9 oktober gaan de volgende regels in voor 1 maand:

  • Nauwe contacten worden beperkt, dat zijn de mensen die u aanraakt, dat worden maximum 3 mensen.
  • Bij prive-bijeenkomsten mag u maximum 4 mensen uitnodigen. Daar moet u wel de nodige afstand bij bewaren.
  • In cafés zal u maximaal met 4 mensen aan een tafel mogen zitten. Een niet-georganiseerde groep mag ook met maximaal 4 zijn.
  • De cafés zullen ook om 11 uur ’s avonds moeten sluiten.
  • Restaurants mogen wel langer openblijven, tot 1 uur.
  • Thuiswerken wordt, meerdere dagen per week, aangeraden.

‘Als we de regels niet volgen, dan gaan we binnen enkele weken nog moeten verstrengen, dan wordt het nog erger’, zegt De Croo na een oproep aan de jongeren om de regels goed op te volgen. ‘We zijn het allemaal beu.’

‘De cijfers zijn slecht’

Kersvers Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke mocht als eerste beleidsdaad meteen de regels aanschroeven. ‘De cijfers zijn slecht. Op sommige plaatsen zijn ze zeer slecht. In zo een situatie is er nood aan duidelijkheid. We weten dat mensen het moe zijn. En nu gaan we weer een inspanning vragen’, klonk het bij Vandenbroucke.

‘We doen dat omdat de kinderen naar school moeten kunnen blijven gaan. We willen niet in een situatie komen waarbij de schoolpoort dichtgaat voor de kinderen. We doen dat omdat de bedrijven moeten kunnen blijven werken. Omdat de mensen hun job moeten kunnen behouden, omdat de verpleegkundigen het moeten kunnen blijven bolwerken.’

Op het einde van de persconferentie kondigde De Croo ook nog aan dat Pedro Facon aangeduid is als Covid-commissaris, nieuws dat deze ochtend al was gelegd. Er wordt binnenkort ook gecommuniceerd over de barometer.

‘Economie niet verder schaden’

Vlaams minister-president Jan Jambon benadrukte dat ‘de economie niet verder geschaad mag worden’. Volledig telewerk is niet noodzakelijk, en het absenteïsme is niet omhooggegaan. Maar handhaving van de maatregelen is wel belangrijk, klinkt het bij Jambon. ‘Er zijn overal, hier en daar, klaplopers die zich niet aan de regels houden en we moeten voor hen de regels verstrengen.’

Daarom moet er vooral op het openbaar vervoer extra gecontroleerd worden. Ook Vandenbroucke had eerder al aangehaald dat er zal ingezet worden op handhaving.

Meer