Topman FOD Volksgezondheid wordt coronacommissaris

Pedro Facon, in een vorig leven kabinetschef van toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en huidig directeur-generaal Gezondheidszorg bij de FOD Volksgezondheid, wordt voorgedragen als eerste coronacommissaris van ons land.

Dat schrijven de kranten Le Soir en Het Laatste Nieuws.

Facon werkt al sinds 2017 als directeur-generaal Gezondheidszorg bij de FOD Volksgezondheid en heeft de coronacrisis achter de schermen dus in goede banen geleid. Daarvoor werkte hij drie jaar als kabinetschef van Maggie De Block, toen zij minister van Volksgezondheid was. Hij was ook onderzoeker aan het Instituut voor de Overheid (KU Leuven) en adviseur strategie en organisatie bij de socialezekerheidsinstelling RIZIV.

Stroomlijnen

Als topman bij Volksgezondheid tekende hij mee het plan uit om alle coronapatiënten een ziekenhuisbed te kunnen geven. Hij klaagde daarbij wel eens over een gebrek aan centralisatie. ‘Met negen ministers van Volksgezondheid is het altijd zoeken wie waar voor verantwoordelijk is’, zei hij eerder in het duidingsprogramma ‘Terzake’.

Het zal nu zijn taak worden om dat beleid meer te stroomlijnen en zelf die centrale figuur te zijn. Hij moet het coronabeleid van de deelstaten en de federale regering op elkaar afstemmen en zal ook verantwoordelijk zijn voor de communicatie. Hij is ook lid van Celeval, de expertengroep die de regering bijstaat in beslissingen over de coronamaatregelen.

Deze namiddag buigen de verschillende regeringen zich in het Overlegcomité over de evolutie van het coronavirus en wordt zijn benoeming gefinaliseerd.

Meer