Uitzendarbeid gehalveerd sinds begin coronacrisis

Er zijn sinds half maart, het begin van de maatregelen tegen het coronavirus, maar bijna half zo veel uitzendkrachten aan de slag als voorheen. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie Federgon.

Waar er voor de crisis ongeveer 120.000 voltijdse uitzendkrachten per dag aan de slag waren, zijn dat er vandaag 54.000 per dag minder. Cafés en winkels moesten de deuren sluiten, bedrijven draaiden de productie dicht. De uitzendactiviteit is in de tweede helft van maart met 46 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Zo goed als een halvering dus.

Een rondvraag van Federgon toont aan dat die trend ook in april aanhoudt. Er is geen sprake van een verdere daling, maar van een stabilisering op erg laag niveau, met uitzendactiviteit die ongeveer 50 procent lager ligt dan in april vorig jaar. ‘De uitzendactiviteit is ongezien diep en ongezien snel gedaald’, zegt Paul Verschueren, directeur onderzoek en economische zaken bij uitzendkoepel Federgon.

Zwaarder dan kredietcrisis

De activiteit in de sector is in maart – toen de impact maar in de tweede helft voelbaar was – gedaald naar het niveau van december 2008, een maand in volle financieel-economische crisis. De gevolgen van de coronacrisis zullen dan ook zwaarder zijn dan die van de kredietcrisis in 2008, waarschuwt Federgon.

De uitzendsector verwacht uiteindelijk wel een stelselmatige verbetering, eens de bedrijven aan de heropstart beginnen. Voor uitzendkrachten die op het moment van de lockdown aan de slag waren bij een bedrijf, en daar normaal gezien opnieuw aan de slag kunnen bij de heropstart, kan tijdelijke werkloosheid worden aangevraagd, zegt Federgon.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20