Uber-chauffeurs kopen elektrische motorfietsen van Kenia’s Opibus

Bestuurders van Uber in Kenia krijgen volgend jaar de mogelijkheid om 3.000 elektrische motorfietsen van de start-up Opibus te kopen om passagiers te vervoeren in drukke steden zoals Nairobi. De voertuigen hebben een prijs van 1.400 dollar per stuk en chauffeurs krijgen een financiering aangeboden om ze te kopen via het platform van Uber, zei Opibus dinsdag.

De elektrische motorfietsen, de eerste die in Afrika worden gemaakt, hebben werkings- en onderhoudskosten die 60 procent lager zijn dan voertuigen met interne verbrandingsmotoren, vertelt Opibus. Het programma is een stap voorwaarts van de bedrijven in een poging om de uitstoot in het Oost-Afrikaanse land, waar 1,6 miljoen motorfietsen geregistreerd staan, te verminderen.

Bolt Technology

“Door met Uber samen te werken, hebben we de haalbaarheid van een grootschalige inzet kunnen bewijzen”, zegt Michael Gange, medeoprichter en chief sales officer bij Opibus. “Volgend jaar zullen we onze productie opschalen om aan de marktvraag te voldoen, zowel in Kenia als daarbuiten.”

De stappen komen nadat Bolt Technology OU, een rivaal van Uber in Afrika, een deal heeft getekend om Nigeriaanse chauffeurs deel te laten nemen aan een lease-to-own plan voor 10.000 energiezuinige auto’s. De waarde van deze auto’s ligt op zo’n 20.000 dollar per stuk.

7,5 miljoen dollar

Opibus, opgericht als een project aan een Zweedse universiteit en ook gevestigd in Kenia, richt zich op het ombouwen van brandstofvoertuigen tot wagens die op elektriciteit rijden. Het bedrijf zei vorige maand dat het 7,5 miljoen dollar heeft gekregen van ventures die worden geleid door voormalige leidinggevenden van Uber en Alphabet. Op die manier kan de start-up makkelijker beginnen met de productie van voertuigen op commerciële schaal in 2022.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20