Kenia wereldwijd marktleider in mobiel internet

Nergens in de wereld heeft de smartphone een groter aandeel in het gebruik van het internet dan in Kenia. Dat blijkt uit een rapport van het platform Jumia. Berekend werd dat in Kenia smartphones voor 83 procent van de totale online trafieken verantwoordelijk zijn. Op de tweede plaats staat Nigeria met een niveau van 81 procent. Tegenover vorig jaar zijn de twee landen onderling van positie gewisseld.

Het fenomeen moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan de massale aanwezigheid van smartphones in het Keniaanse dagelijkse leven, maar ook aan de intrede op de nationale markt van een aantal bedrijven met agressieve strategieën.

“Wereldwijd vertegenwoordigen smartphones 52 procent van de totale online activiteit,” aldus Jumia. “In Kenia ligt dat percentage echter gevoelig hoger. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de sterke dekking. In Kenia zijn immers inmiddels 41 miljoen smartphones operationeel. Dat betekende nog een stijging met 3 procent tegenover vorig jaar.”

Daarmee wordt volgens het rapport binnen de Keniaanse bevolking dan ook een dekking van 90,4 procent bereikt. Smartphones namen ook bij de verkoop van mobiele telefoons een aandeel van 97 procent voor hun rekening. De verkopen zijn voor 68 procent geconcentreerd in de hoofdstad Nairobi.

Financiële producten

Na de lijstaanvoerders Kenia en Nigeria volgen India (79 procent), Singapore (78 procent) en Ghana (75 procent). De rest van de top tien bestaat uit Indonesië (72 procent), Zuid-Afrika (71 procent), Thailand (69 procent), Saudi Arabië (64 procent) en Turkije (62 procent).

In de Europese Unie wordt de sterkste dichtheid opgetekend in Polen (59 procent).

Jumia merkt nog op dat smartphones in Kenia vooral worden aangewend voor games, muziek, nieuws en sociale media. “Er moet echter worden vastgesteld dat de apparaten steeds vaker een essentieel instrument zijn om met online financiële producten en een reeks andere services te kunnen werken,” aldus Jumia.

“Kenia telt inmiddels vijfentwintig digitale kredietverstrekkers. Er worden echter continu nieuwe services gelanceerd.”

Transsion Holdings uit Hongkong is met een marktaandeel van 58 procent de grootste smartphone-verkoper van het land. Samsung volgt op de tweede plaats met 17 procent.

Meer