Uber maakt voor het eerst in 10 jaar “winst”

Uber rapporteerde donderdag zijn eerste winstgevende kwartaal in zijn tienjarig bestaan. De aangepaste brutowinst voor rente en belastingen bedroeg nog wel een bescheiden 8 miljoen dollar, maar een jaar geleden werd nog een verlies geboekt van 625 miljoen dollar.

De geboekte brutowinst verdient wel wat nuance. Critici zeggen dat Uber ‘miljarden aan uitgaven niet meeneemt in de berekeningen.

Bovendien lijdt Uber wederom een nettoverlies van 2,4 miljard door afschrijvingen van zijn investeringen, waaronder die in het Chinese taxibedrijf Didi. Investeringen in bedrijven als Zomato, Aurora en Joby hebben de schade nog beperkt.

De totale omzet groeide met 72 procent tot 4,8 miljard, ruim boven de schatting van analisten.

Een jaar geleden was het nog ondenkbaar dat Uber in 2021 winstgevendheid zou worden. Door de coronapandemie verloor het Amerikaanse bedrijf heel veel klanten. Het aantal ritten daalde zelfs met 80 procent.

Uber ontsloeg duizenden werknemers en stootte diverse bedrijfsonderdelen af, waaronder de Advanced Technologies Group, die aan zelfrijdende auto’s werkte, en Uber Elevate, een onderdeel voor vliegende taxi’s.

Het aantal passagiers ging het afgelopen kwartaal van 78 miljoen een jaar geleden naar 109 miljoen, een groei van 40 procent. Het aantal ritten bedroeg 1,6 miljard.

Het aantal chauffeurs herstelde zich en groeide met bijna 640.000.

Uber Eats, de bezorgtak van het bedrijf, liet kwartaal na kwartaal enorme groeicijfers zien. Het onderdeel bracht 2,2 miljard dollar in het laadje en deed het beter de taxidienst. Vracht was goed voor 402 miljoen.

Meer
Mijn Volglijst

Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel Greenyard

08/12/2021 06:36

(ABM FN) Berenberg heeft het koersdoel voor Greenyard verhoogd van 10,50 naar 11,00 euro met een ongewijzigde Houden advies. Dit bleek woensdag uit een rapport van analist Fraser Donlon. 

De groep uit Sint-Katelijne-Waver heeft de outlook naar boven bijgesteld en mikt inmiddels op een omzet van 5 miljard euro in het boekjaar 2024/2025 met een aangepaste EBITDA van 200 tot 210 miljoen euro. 

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20