Twitter gaat staatsmedia labelen en hun reikwijdte inperken

Microblogsite Twitter gaat een label plakken op media die door een overheid gefinancierd worden en er ook inhoudelijk door beïnvloed worden. Ook de reikwijdte van die accounts wordt beperkt.

Dat meldt het Amerikaanse bedrijf donderdag. Het gaat om een nieuwe poging om buitenlandse politieke beïnvloeding te verminderen.

Nieuws met politieke doeleinden

‘In tegenstelling tot de onafhankelijke media, gebruiken media de gelinkt zijn aan een staat vaak hun nieuwsberichtgeving voor politieke doeleinden’, aldus Twitter. ‘We vinden dat mensen het recht hebben om te weten wanneer media direct of indirect gelinkt zijn aan overheidsspelers.’ Ook hoofdredacteurs en prominente journalisten van die media zullen een label krijgen.

Profielen met dergelijk label zullen niet meer op de voorgrond geplaatst worden door Twitter, en dus niet meer verschijnen tussen de aanbevolen Tweets van de gebruikers. Media die gefinancierd worden door statelijke spelers maar die ‘onafhankelijk zijn op editoriaal vlak’, zoals het Britse BBC en het Amerikaanse NPR zijn niet betrokken.

Ook de Belgische openbare omroep lijkt in die categorie te vallen. Facebook nam in juni al gelijkaardige maatregelen, door media die door overheden gecontroleerd worden een label te geven en hen te verbieden om reclame te posten.

Buitenlandse inmenging

De sociale media hebben hun strijd tegen buitenlandse inmenging opgevoerd na de Amerikaanse verkiezingen van 2016, toen er vooral vanuit Rusland op grote schaal informatie werd gemanipuleerd. Sinds 2018 werden maatregelen genomen om valse profielen of desinformatie te blokkeren. In de herfst van 2019 verbood Twitter ook al politieke advertenties.

Ook gaat Twitter officiële overheidsaccounts en die van hoge verantwoordelijken van die landen een label geven, te beginnen met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (China, Frankrijk, Rusland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk). Het bereik van deze accounts wordt wel niet beperkt. Persoonlijke accounts van staatsleiders krijgen geen label, aangezien het voor het publiek duidelijk is dat die individuen een politieke agenda hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20